Ресор за породицу ВДС-а: хришћански цртаћи за мале и велике

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Христијанче.орг – православно катихетски пројекат анимираних филмова је покренут са намером да деци омогућимо прилику да кроз медијски занимљиве садржаје уче о православној вери и хришћанским животним вредностима. Жеља нам је да понудимо алтернативу све ружнијим и изопаченијим медијским садржајима којима се деца и млади запљускују путем телевизије и интернета.

 

Адреса сајта Христијанче: www.hristijance.org

 

Првих педесетак цртаћа у оквиру овог пројекта су углавном намењени деци узраста од 3 до 11 година (предшколској деци и млађим основцима). Објашњења и предлози намењени православним родитељима која се налазе на страници сваког појединачног цртаћа су, стога, писане имајући на уму управо тај млађи узраст деце (па се тако, на пример, користе термини „беба Бог“ за Богомладенца, мама од нашег Бога-Сина Божијег за Богородицу, и тако даље). У питању су сугестије и едукативне инструкције православним родитељима на који начин могу одређени цртаћ искористити и уз две три реченице уз гледање цртаћа заједно са децом својој деци објаснити неке важне ствари у вези са вером Светих Отаца (православним хришћанством).

Временом ћемо, уз Божију помоћ, на овом сајту додавати и титловане цртаће и филмове намењене старијој деци и младима.

 

VDS-logo-braonmali

 

Покретач овог пројекта је Верско Добротворно Старатељство – милосрдна, хуманитарна организација при Српској Православној Цркви. Ова организација (скраћено ВДС) међу својих 8 области деловања има и Ресор намењен православној деци и породици.

У оквиру тог ресора за породицу делују:

– Саветовалиште за брак, породицу и васпитање деце – у коме раде педијатар, свештеник-духовник, психолог и по потреби други лекари.

– Секције намењене деци као што је Радионица за дечије креирање анимираних филмића од пластелина и других материјала.

– Додатни часови математике и српског језика за школарце

Све ове услуге су бесплатне, као и сам пројекат „Христијанче.орг“.

 

Сваки нови цртаћ који будемо постављали на сајт Христијанче објавићемо на Фејсбук страници Верског Добротворног Старатељства

 
hr-fav

 

Христијанче.орг је пројекат у потпуности некомерцијалан – на њему неће бити плаћених огласа, искачућих реклама нити остваривања материјалне користи на неки други интернет маркетинг начин.

Већину цртаћа пронашли смо широм интернета на местима где су поједини људи својим трудом и залагањем поставили ове цртаће на духовну добробит младим нараштајима, пре свега мислимо на следеће Јутјуб канале: ХАЦ Обреновац, Цар јунака, Православни центар и канале на другим видео сервисима.

Ми смо их само сакупили овде, на једном месту, у оквиру портала Христијанче.орг како бисмо олакшали њихово проналажење, и уз њих написали пригодна упутства православним родитељима.

 

 

 Редакција Православно-катихетског пројекта анимираних филмова ХРИСТИЈАНЧЕ.ОРГ