Ресор за породицу, брак и васпитање у оквиру ВДС-а има дужност да кроз своје саветовалиште помогне људима да разреше проблеме у породици, браку и васпитању деце, што је један од најосетљивијих животних сегмената. Наши саветници често учествују у радио емисијама на ове теме. У рад су укључени: свештеник (духовник), лекар и социјални радник.

На челу овога ресора налази се др сци мед Милијана Савић, која је протеклих година била изузетно активна на пољу помоћи породицама, деци, мајкама око исхране и дојења и која стоји на челу организације „Помоћ породици“. Ова организација је од времена ратних година до данас много урадила и постигла на помоћи и збрињавању најугроженијих а са ВДС-ом има најтешњу сарадњу управо захваљујући др Милијани Савић.

dr-milijana-savic

 

 

 

 др сци мед Милијана Савић

 

У оквиру овога ресора организује се Трибина за Породицу брак и васпитање, на Православном народном универзитету у Патријаршији, сваког последњег четвртка у месецу, чији је домаћин и водитељ управо др Милијана Савић.

 

У рад Саветовалишта за породицу, брак и васпитање при ВДС-у активно су укључени:

 

  1. др сци мед Милијана Савић, педијатар
  2. Мирјана Костадиновић, васпитач
  3. Даница Симић, социјални радник
  4. Наташа Павићевић, социјални радник
  5. Владимир Марјановић, социјални радник
  6. Вук Матијашевић, ђакон
  7. мр Михајло Смиљанић, вероучитељ

 

Саветовалиште за породицу, брак и васпитање – распоред рада:

 

ПОНЕДЕЉКОМ

Саветовалиште за породицу, брак и васпитање (трудноћа, дојење, исхрана и родитељска љубав – лекар специјалиста; духовник) 10-13 ч.

Уколико желите да дођете у наше Саветовалиште за породицу, неоходно је унапред заказати долазак позивом канцеларије ВДСа на број 011/ 2182-776 .

Остале бесплатне прегледе у оквиру нашег Здравственог саветовалишта можете погледати ОВДЕ.

 

 

Подресор „Светиња живота“ (Помоћ многодетним породицама)

Управа ВДС-а  настоји да организовано и систематски пружа помоћ многодетним породицама. До 2013. године, деловање на овом пољу било је спорадично и недовољно, да бисмо 2013. године покренули акцију пружања помоћи вишечланим породицама на почетку школске године. Наиме, Верско добротворно старатељство се потрудило да, у складу са својим могућностима, за десетак многодетних породица обезбеди једнократну новчану помоћ намењену куповини школског прибора и књига потребних за почетак нове школске године.

Акција је уродила плодом тако да се почетком 2014. године започело са састављањем јединствене евиденције која обухвата исцрпан и прецизан попис вишечланих породица са циљем да помоћ заиста стигне до најпотребитијих и да се установе одређени критеријуми при расподели помоћи. Такође, овај списак се формира да послужи као база података за координисани рад са другим хуманитарним организацијама које су свој рад усмериле ка многодетним породицама, што се у пракси показало више него корисно.

Ова јединствена база информација о многодетним породицама се допуњава на основу података прикупљених са терена, пошто службеници ВДС-а редовно обилазе све ове породице и имају непосредан увид у њихове животне околности.

ВДС се постарало да помоћ стигне и многодетним породицама из других епархија, као што су врањска, шумадијска, нишка. За ове породице, помоћ је обезбеђена преко координисаних акција али и из Фонда патријарха Павла.

Треба такође истаћи да је многим потребитим породицама у више наврата пружана помоћ у храни, пеленама, одећи, при куповини лекова за децу или обезбеђивањем лечења у нашој амбуланти. У нашој евиденцији се налази значајан број ових породица и ВДС се предано труди да им на сваки могући начин помогне.

Рад на овом пољу се из дана у дан проширује, а тиме и наше искуство које нам умногоме помаже да изнађемо нове начине и моделе помоћи.

 

Као подресор постоји и саветовалиште за породице и појединце жртве секти. У просторијма ВДС-а се одржавају саветовања по заказивању. Сектолог је Слађан Мијаљевич.

Оставите одговор