vds-logo+text
spc-sr

Прослава годишњице параклиса у Окружном затвору

Светом архијерејском Литургијом, коју је у по благослову Његове Светости Патријарха служио Епископ топлички г. Арсеније, прослављена је прва годишњица од освећења параклиса Васкрсења Христовог у Окружном затвору у Београду. Саслуживали су главни секретар Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић, архијерејски намесник протојереј-ставрофор Бранко Топаловић, презвитер Предраг Тимотијевић и ђакон Бранислав Јоцић.

Поред управника Окружног затвора г. Звонка Груловића, запослених ове останове и представника Управе за изврешење кривичних санкција, у литургијском сабрању учествовали су заменик заштитника грађана за затворена лица Милош Јанковић, чланови Верско-добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, Мисионарског друштва Отац  Данило Сисојев, као и многи други који су својим добровољним радом и доласцима у ову установу током протекле године посведочили љубав Бога који „жели да се сви људи спасу и дођу у познање истине“. Појали су ученици  Богословије Светог Саве у Београду под руководством професора ове Богословије Бранислава Кеџића.

Значај који вера има у преображају сваког човека истакао је Епископ Арсеније у тумачењу речи данашњег Јеванђеља, и овај значај вере био је потпуно видљив у првој години постојања параклиса Васкрсења Христовог у Окружном затвору. Око 1600 лица лишених слободе долазило је у протеклој години, на писани захтев, у Капелу на богослужења, исповести, духовни савет и молитву, а редовно присутво свештеника и богослужења донели су промену атмосфере. Свештенослужитељ у затвору није само свештеник затворенима, него и запосленима – управа Окружног затвора је препознала овај вишеструки утицај и подржала редовно присуство свештеника. За рад свештеника у затвору потребно је познавање специфичности затворске институције и односа који владају, сагледавање  потреба лица лишених слободе, али и поштовање свих процедура које прописује закон. Доласци волонтера и друге активности које су спровођене у сарадњи са институцијама Цркве показали су да се Христово Тело не прекида на затворским зидинама и жицама, већ да смо сви упућени једни на друге и да смо огледало једни другима, да се испуни реч Господња: „У затвору бејах и посетисте ме“ (Матеј 25,36).

јереј Глигорије Марковић