Призив благодати Светог Духа и трпеза љубави за основце

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

У крипти Спомен храма Светог Саве на Врачару је на празник Усековања главе Светог Јована Крститеља 11. септембра 2016. године служена света архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ топлички Г. Арсеније. Током свете Литургије  служен  је чин призива Светог Духа на почетку нове школске године.

Благосиљајући почетак нове школске године преосвећени владика Господин Арсеније је између осталог рекао: „Ми смо се данас овде сабрали да узнесемо бескрвну жртву и да призовемо молитвом благодат Духа Светог за почетак нове школске године не само ђака који похађају веронауку већ свих ђака којима је почела нова школска година. Да призовемо благодат Светог Духа да Дух Свети просвети ум и срца њихова да сву ону науку која им се предаје у школи могу лако и с љубављу да прихвате и да прихвате такође свог Господа својим умом и срцем… Нека би свима вама драги вероучитељи и драга децо и драги родитељи био срећан и благословен почетак нове школске године и да Господ дарује нашој дечици пуно успеха у труду и раду који улажу не би ли стекли нова знања а на корист својих родитеља и своје отаџбине и своје Цркве и на своју личну корист.“

Међу многобројном децом били су и ученици основних школа „Др Драган Херцог“ и „Миодраг Матић“ које организују наставу за децу која се лече у београдским болницама, и које волонтери Милосрдне секције ВДС-а редовно посећују и ученици школе за оштећене слухом „Стефан Дечански“ са којом волонтери сарађују.

И овом приликом по благослову јереја Владимира Марковића секретара Верског добротворног старатељства волонтери Милосрдне секције, Црквене кухиње  припремили су за ученике ових школа и њихове наставнике са  вероучитељицама и пратиоце, међу којим је било и неколико родитеља, трпезу љубави која је послужена у порти Храма Светог Саве.

Трпеза је постављена на отвореном, сервирана је према расположивој опреми у три „софре“. Благослов богослужења и љубав свих који су припремили трпезу и организовали долазак деце испунио је све радошћу. Трпеза је почела по благослову свештеника а молитву Оче наш прочитао  је Дејан ученик ОШ „Др Драган Херцог“. Ручак је протекао уз шалу у ведром расположењу. Пасуљ из Црквене кухиње је, као и увек добио одличну оцену.

На трпезу љубави су сви добродошли па је и на овој трпези тако било. Четри младе Кинескиње које су се затекле у порти Храма разгледајући га приметиле су наш скуп, заинтересовале се за њега и прихватиле наш позив да се придруже. Импровизован је помоћни сто и послужен посни пасуљ и уштипци. Девојке сарађују на катедрама за кинески језик Универзитета у Београду и Новом Саду и предају студентима кинески језик као волонтери. Студенткиње су и стипендисти секретаријата Владе НРК који се бави развојем и ширењем кинеског језика и културе. Деци је њихов долазак био интересантан и прилика да се фотографишу а девојкама радост због указаног гостопримства. Верујемо да су се осећале као код куће и самоиницијативно су саме распремиле импровизовани сто.

Долазак друге групе волонтера Милосрдне секције ВДС-а који су после посете Специјалној болници „Рудо“ дошли у порту Храма да виде да ли би требало нешто да помогну заинтересовало је кинеске гошће за волонтерски рад у Верском добротворном старатељству. Прихватиле су позив да се поново сретнемо и боље упознамо.

Благодаримо Господу који нас је ове недеље окупио на молитвено сабрање тако важно за децу, њихове родитеље, вероучитеље, школу и Цркву. Благодаримо и што нас је  окупио на трпези љубави да бригом једних за друге прослављамо Бога јер као што је Господ рекао „По томе ће сви познати да сте Моји ученици ако будете имали љубав међу собом.“(Јн:13,35).