ПРЕДСТАВЉАМО: Црквена кухиња ВДС-а (оброк за најсиромашније)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Црквена кухиња ВДС-а подразумева припремање и послуживање оброка сиромашним суграђанима током целе радне недеље, док се подела хране врши и на још пет пунктова у граду (у склопу парохијских домова појединих храмова).

Верско Добротворно Старатељство, услед погоршања економских прилика, из године у годину има све већи број корисника црквене кухиње. Самим тим, расте потреба за људима добре воље који су вољни да одвоје део свог времена (и прикључе се волонтерској групи у кухињи) или део својих средстава (листу наших добротвора у 2014. години погледајте ОВДЕ), како бисмо заједнички, уз Божију помоћ, били у прилици да свакоме потребитом омогућимо егзистенцијални минимум – један кувани оброк дневно.

Прилаз нашој црквеној кухињи у Француској 31 (кроз двориште):

Од понедељка до петка наши волонтери припремају и послужују куване оброке у просторијама црквене кухиње ВДС-а у Француској улици 31 (улаз кроз капију, поред дворишта) у периоду од 10 до 12 часова, док се након тог времена кувани оброк упакован дели онима који нису благовремено стигли до наше трпезарије.

crkv-kuh45

ЦРКВЕНА КУХИЊА – распоред рада у Француској 31

crkv-kuh3

Понедељак – петак, кувани оброк 10-12 ч.
Понедељак – петак, кувани оброк подела хране 12-12,30ч.

ПОДЕЛА ОБРОКА ПРИ ХРАМОВИМА У БЕОГРАДУ – распоред

Храмови при којима се деле оброци сваког радног дана (осим када је „црвено слово“ – празник Православне Цркве) су:

1. Храм Вазнесења Господњег на Жаркову – Проте Милорада Павловића 4а , Жарково. Тел.011/2517-205 или 011/2516-205. Сајт овог храма погледајте ОВДЕ.
2. Сабор српских светитеља на Карабурми -Пере Ћетковића 6/А , Карабурма. Тел. 011/277-6534
3. Храм Св. кнеза Лазара на Звездари (Лазарица) – Улица 21. дивизије 33 – Звездара. Тел. 011/ 241-6347
4. Храм Св. Јована Владимира у насељу Медаковић – ул.Игњата Јоба бр.75, Медаковић насеље, тел.7473-421. Сајт овог храма погледајте ОВДЕ.
5. Храм Св. великомученика Георгија на Старој Бежанији – Војвођанска 70, тел.2161 093 или 3185 861 или 3187 718.

crkv-kuh43

Време поделе оброка: оквирно време је од 11 до 15 часова сваког радног дана, разликује се у зависности који је храм у питању, тако да је неопходно позвати телефоном и распитати се за детаљније информације.

Уколико знате некога коме је потребна оваква врста помоћи у храни, упутите га да се јави старешини неке од поменутих цркава да их уврсти у списак.

crkv-kuh39

Уколико желите да волонтирате у нашој црквеној кухињи, јавите се на телефон ВДСа 011/ 2182-776 или на е-пошту sekretar@vdsspc.com ради даљих информација како да се прикључите.

На овом месту желимо да се захвалимо нашим донаторима на подршци у виду намирница и новца коју нам сваке године указују како би наша црквена кухиња била у стању да обезбеди оброке за све већи број суграђана који немају средстава чак ни за оно најосновније – храну.

Уколико желите да донирате намирнице за црквену кухињу, јавите се на телефон ВДС-а 011/ 2182-776 или на е-пошту sekretar@vdsspc.com

Освећење црквено-народне кухиње ВДС-а, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј:

crkv-kuh22

ЦРКВЕНА КУХИЊА ТОКОМ 2014.ГОД.

Црквена кухиња Верског добротворног старатељства је 2014. годину започела са бројем од око 800 корисника да би се већ средином фебруара тај број попео на нешто више од 1000 људи. Овако велики и нагли пораст броја корисника је услови низ активности и акција који су спроведени током године и са којима смо ушли и у наредну годину.

Прва, је организација, једног од, по оценим многих, међу најлепшим хуманитарним концертима и то у Звездара театру. Сав прилог је био намењен кухињама. Убрзо је уследила једна јако интересантна акција која је и Црквене кухиње учинила познатим широј београдској јавности. Наиме, у сарадњи са маркетом Идеа била је постављена велика прозирна кухија за прикупљање дуготрајних намирница. Идеја је условила медијско приказивање живота и рада кухиње.

Одмах после, акције у Идеи, уследиле су мајске поплаве које су дефинитино обележиле живот целе наше земље па и ВДС-а у целини. Кухиња је и том тих тешких дана несметано радила и дала свој допринос ублажавању последица елементарних поплава.

Сви већ добро знају, са сајмова као што су богојављенски, васкршњих, сајам књига и др. Прозирну кутију Црквено-народне кухиње ВДС-а. Ове године она је нашла, по благослову Патријарха и старешине Храма Св. Саве, своје место у велико Храму на Врачару. Од маја месеце оне се стално налази у поменутом Храму.

crkv-kuh28

Ова година ће бити упамћена и по отварању нових пунктова. Наиме, почетком године отворен је био пункт при храму Св. Јована Крститеља на Централно гробљу али је после неколико месеци рада затворен. Да би се убрзо после отворио нови при храму Св. Јована Владимира у насељу Медаковић и јако брзо постао један од највећих пунктова поделе хране.

Од средине децембра је отворен и пети пунт при храму Св. кнеза Лазара на Звездари. Отварање овог пункта је било неопходно јер је у другој половини године број корисника нарастао на 1700 свакодневно.

crkv-kuh31

Број волонтера у 2014. години достиже максималних 60 који се стално мењају и долазе по распореду.

СПИСАК ВОЛОНТЕРА КУХИЊЕ у 2014. години

Јелена Милетић; Јована Маринковић; Нина Пушоња; Валерија Љубичић; Слађана Јанковић; Олгица Костић; Драгица Атанасковић; Манда Пилиповић; Тања Мирческа; Невенка Удовичић; Душанка Поповић; Светлана Стојановић; Славица Станковић; Снежана Савић; Миодраг Величковић; Ангелина Хусеини; Драгана Вукобрат; Ковиљка Ђаковић; Драган Косановић; Милош Филиповић; Иван Стаменковић; Никола Грегорић; Маринко Петровић; Зоран Ненадовић; Андријана Шћепановић; Никола Мандић; Душанка Лазаревић; Катарина Кузман; Ивана Михаљица; Марина Митић; Љиљану Миросављевић; Маја Горанић; Јелена Никић; Јован Јовановић; Влада Корица; Јелена Шкрбић; Стана Тркуља; Горан Лазаревић; Александар Милојевић; Данијела Лазић; Лидија Богићевић; Радмила Ранђеловић; Душанка Митровић; Александар Илијашевић; Јасна Пашић; Александра Кукољ; Јелена Ђорђевић; Милка Шћепановић; Стефан ­­­­­Илић