ПОСЕТА УДРУЖЕЊУ ЗА ПОМОЋ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИМ ОСОБАМА „НОВИ БЕОГРАД“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Милосрдна секција је овог понедељка заједно са ђаконом Дарком Радовановићем и ученицима Земунске гимназије провела радосно пре подне са децом и родитељима у Удружењу за ментално недовољно развијене особе на Новом Београду.

Поред школског прибора и воћа, донели смо пуно добре енергије коју смо уз песму заједно умножили. Ђакон Дарко је свирао гитару и водио нас из песме у песму а репертоар је био дугачак и радостан. Током нашег заједничког концерта чланови Удружења су отпевали и свој репертоар песама који смо недавно имали прилике да слушамо на Витез фесту.

Ово Удружење је основано 1974. године од стране родитеља и стручњака са циљем да олакшају и унапреде свакодневницу особама са сметњама у развоју и њиховим породицама. Кроз бројне активности и радионице корисници се оснажују да воде самосталнији живот у заједници уз међусобну подршку. Стручно особље уз сарадњу родитеља са њима спроводи социјално-едукативне радионице, радне окупације као и саветовалиште које помаже у међусобној комуникацији, стварању радних навика и социјалних вештина. Постоји и клуб родитеља који разменом искуства и заједничким идејама помаже да ово Удружење и сви његови корисници живе несметано у заједници.

Кроз дружење и песму сви чланови милосрдне секције, ђакон, ученици Земунске гимназије, корисници дневног боравка Удружења и родитељи који су били са њима, заједно су величали радост живљења и благословесноти да уживамо у тренутку кад смо сви заједно, здрави  и имамо слободу да славимо живот. Током боравка у Удружењу било нам је задовољство делити срећу и песму са корисницима, те смо сви били искрено радосни и весели попут  велике деце.

Председница Удружења Радомирка Божиновски, мајка две ћерке са менталним инвалидитетом, воли своју децу и осталу из Удружења да назове „Божијом децом“, можда управо јер су како у тузи тако и у срећи непосредно икрени и свему приступају чистог дечијег срца.

„Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.“
(Мт. 18:3)

 

Шћепановић Андријана