vds-logo+text
spc-sr

ПОСЕТА УДРУЖЕЊУ ЗА ПОМОЋ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАЗВИЈЕНИМ ОСОБАМА „НОВИ БЕОГРАД“

Милосрдна секција је овог понедељка заједно са ђаконом Дарком Радовановићем и ученицима Земунске гимназије провела радосно пре подне са децом и родитељима у Удружењу за ментално недовољно развијене особе на Новом Београду.

Поред школског прибора и воћа, донели смо пуно добре енергије коју смо уз песму заједно умножили. Ђакон Дарко је свирао гитару и водио нас из песме у песму а репертоар је био дугачак и радостан. Током нашег заједничког концерта чланови Удружења су отпевали и свој репертоар песама који смо недавно имали прилике да слушамо на Витез фесту.

Ово Удружење је основано 1974. године од стране родитеља и стручњака са циљем да олакшају и унапреде свакодневницу особама са сметњама у развоју и њиховим породицама. Кроз бројне активности и радионице корисници се оснажују да воде самосталнији живот у заједници уз међусобну подршку. Стручно особље уз сарадњу родитеља са њима спроводи социјално-едукативне радионице, радне окупације као и саветовалиште које помаже у међусобној комуникацији, стварању радних навика и социјалних вештина. Постоји и клуб родитеља који разменом искуства и заједничким идејама помаже да ово Удружење и сви његови корисници живе несметано у заједници.

Кроз дружење и песму сви чланови милосрдне секције, ђакон, ученици Земунске гимназије, корисници дневног боравка Удружења и родитељи који су били са њима, заједно су величали радост живљења и благословесноти да уживамо у тренутку кад смо сви заједно, здрави  и имамо слободу да славимо живот. Током боравка у Удружењу било нам је задовољство делити срећу и песму са корисницима, те смо сви били искрено радосни и весели попут  велике деце.

Председница Удружења Радомирка Божиновски, мајка две ћерке са менталним инвалидитетом, воли своју децу и осталу из Удружења да назове „Божијом децом“, можда управо јер су како у тузи тако и у срећи непосредно икрени и свему приступају чистог дечијег срца.

„Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.“
(Мт. 18:3)

 

Шћепановић Андријана