Посета Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску протетику „Рудо“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Најмлађи члан Милосрдне секције је својим саосећањем многе дирнуо и обрадовао

На празник Покрова Пресвете Богородице у недељу 14. октобра 2018. године волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке по благослову јереја Владимира Марковића генералног секретара су после Свете Литургије дошли у посету Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску протетику познатију као „Рудо“. Сваки празник у нашој Светој Православној Цркви има своје значење и поруку и уноси у наше душе предокус лепоте Царства Небеског и бодри нас да том Божијем, Царству Небеском упркос свих страдања и искушења стрпљиво и храбро стремимо. Ми се на сваком богослужењу и у личним молитвама увек обраћамо Царици Небеској, Пресветој Богородици, али на овај Њен празник ми посебно прослављамо Њено заступништво молећи се да нас заклони чeсним Својим Покровом и подсећамо се као што говоре празнични тропар и кондак да „Дјева данас у цркви предстоји и са Светима се невидљиво моли Богу за нас.“

Радост празника волонтери су желели да, колико је то могуће, пренесу и поделе са људима које су дошли да обиђу и посете, који су због тешких повреда екстремитета на рехабилитацији у овој специјализованој установи. У дворишту Стационара је као и обично, када није лоше време, била неколицина пацијената. У холу је доста њих будно пратило меч Ђоковић-Ћорић у финалу мастерс турнира у Шангају. Волонтери су обишли пацијенте по собама и уз разговор поделили воће и „Православље“. Донели су, као што су и обећали, заједничке фотографије из претходне посете. У Милосрдној секцији је било нових, младих чланова, а најмлађи Михајло је својим саосећањем многе дирнуо и обрадовао.

Колико пацијентима углавном везаним за постељу и колица значи што је неко из наше Цркве дошао да их посети толико и нама ове посете значе. Јер људи који су били у ситуацији да одлуче, како је рекао један наш саговорник, „или нога или глава“ гледају на живот другим очима и  много боље него многи од нас праве разлику између важног и неважног у животу. Често је због тога њихов поглед више усмерен ка Оцу Нашем Небеском, Мајци Божијој и светититељу кога славе на крсној слави. Суочени с губитком најчешће једног екстремитета, ноге они смирено прихватају новонасталу ситуацију и стрпљиво пролазе процес рехабилитације да би се навикли на ортопедска помагала и уз њихову помоћ наставили нормалан живот. Благодарни су Богу за живот и ведри што и нас подстиче да преиспитамо себе, колико благодаримо Богу на свим Његовим добрима, колико смо смирени, трпељиви и ведри-радосни.

Посебан утисак је оставило сведочанство једног нашег саговорника из околине Пожаревца који је с великом захвалношћу говорио о савесном лекару који га је прегледао и хитно упутио на операцију и тиме спасао живот. Он је похвалио и лекаре, медицинско особље и запослене Стационара на бризи и третману у овој Установи.

Верујемо да је због велике одговорности коју увек имају лекара и медицинско особље веома важно молити се за њих. Као што се  то чини на свим богослужењима у капелама при нашим здравственим установама где се моли „За ово лечилиште и за све који лече и који се лече у њему.“ Можда би и ми у нашим личним молитвама, а посебно кад се молимо за неку болесну особу требало да се помолимо и за оне који их лече да њихово знање и труд буду благословени јер, уз пуно уважавање медицинске науке, знамо да је  Господ рекао: „Без Мене не можете чинити ништа“ (Јн.15,5).