vds-logo+text
spc-sr

Посета Милосрдне секције ВДС Дому за децу „Драгутин Филиповић – Јуса“

У недељу, 6. јула 2014. године, чланови Милосрде секције Верског добротворног старатељства посетили су Дом за незбринуту децу „Драгутин Филиповић – Јуса“.  Овај Дом на Врачару при Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Београда, сачињен је из два дела. Први, основни део, намењен је нези деце од 3 до 7 година са посебним потребама. Ова домска заједница је прва овог типа на територији Београда и има капацитет до 30 деце, који је тренуто до пола испуњен. Други део чини прихватна станица, капацитета 12 места, у којој тренутно борави петоро деце. Овде је обезбеђено хитно привремено збрињавање и брига занемаре и злостављане деце.

Главни циљ  Дома је обезбеђивање сталности у породичном окружењу, кроз контакте са алтернативним или природним породицама. Многој од ове деце је брижно особље једина породица. Дивна деца из овог Дома, већина ометена у развоју, створила су своју велику и богату породицу. Искрена, чиста и безбрижна љубав коју несебично деле једни са другима богато је испунила наше после подне.

Како смо се приближавали уласку у Дом, све већи број деце је прилазио да нас дочека. И већ при самом уласку разменили смо много радости и среће. Чланови Милосрдне секције су воће, банане и брескве, уручили особљу а „Православље“ смо поделили деци. Изузетно љубазне васпитачице су нас захвално примиле и сетиле се бројних предходних сарадњи Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке и Дома за незбринуту децу „Драгутин Филиповић – Јуса“.

Време проведено у дворишту Дома члановима милосрдне секције је пролетело у игри и шали са децом. Играли смо жмурке, школице, возили бицикле, љуљали се, клацкали и правили возиће. Свако од чланова Милосрдне секције изашао је богатији за дивно искуство и сјајну животу лекцију. Ова мала деца наш труд наградила искеном захвалношћу. Нашу пажњу и бригу несебично смо им даровали а срца сво обогатили за много искрене, најчистије дечије љубави.

За ВДС извештај саставила: Андријана Шћепановић