vds-logo+text
spc-sr

Посета Милосрдне секције Дому „Дринка Павловић“

Волим рад са људима. То ме чини срећним да помажем људима

Оно што нас овде сједињује, све, без обзира на наше разлике, јесте глад, глад за Богом рекао је у својој беседи ђакон др Ненад Идризовић на Светој Литургији у Цркви Светих Апостола Петра и Павла на Метерице у недељу 29. децембра 2019. године. О тој глади, глади за Богом у нашем народу сведочи и сам  храм у коме се близу два века узносе молитве и слави Света Тројица. О тој глади духовној, глади за Богом и у наше време говори окупљени народ у храму и пуно младих родитеља са децом који су се причестили на Светој Литургији којој су присуствовали и волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства пре посете Дому за децу без родитељског старања „Дринка Павловић“.

Светом Литургијом је начластвовао протојереј Милан Цветић и саслуживао ђакон др Ненад Идризовић који је тумачећи јеванђељску причу о Великој вечери на коју су многи звани, али се под различитим изговорима нису одазвали, (Лк.14, 16-24), посебно истакао колико је важан наш однос према Богу, према нашем Господу Исусу Христу. Јер само уколико је Христос наш Бог, уколико стално мислимо о Њему и гладни смо Богом, „нећемо размишљати о изговорима да не можемо да дођемо на Литургију, на последњу, Тајну вечеру јер то је та глад која је такорећи непресушна, која траје у векове. Ми јесмо позвани али да ли ћемо бити изабрани знаћемо на Суду Божијем.“ На данашњи празник Материце, рекао је ђакон Ненад морамо знати шта Господ хоће да нам каже. „Докле год има смерности код жена“, рекао је, „докле год су жене смерне овај свет иде својим током како треба. Јер мушкарци су ту да буду ревносни, да очувају ред и поредак. Зато су жене битне у овом свету јер оне одржавају свет, оне рађају и доносе нове људе овде, на свет и највише их васпитавају. Јер живимо у свету у коме се више не зна ко је мушко а ко женско, а то је само зато што је мало смерности. Али колико знамо има још добрих људи и добрих жена и ако тако наставимо онда ова Вечера неће бити последња него ће трајати у векове векова.“

Волонтери су на кратко посетили обновљени Митрополитов конак који нас увек на најлешпи начин подсећа на минуло време и наше претке, народне и црквене вође  који су умели да чувају и очували су свету православну веру у нашем народу. Послужили су се на трпези љубави која се увек поставља недељом и празником и верни народ окупља после Свете Литургије.

Деци у Дому „Дринка Павловић“ смо у знак пажње као и обично донели воће, овог пута су то биле поморанџе и банане. Донели смо и балоне које је дародавац волонтер Милош на лицу места надувао. То је деци било врло занимљиво а још више да се играју, добацују балоне волонтерима. А кад балон пукне! Смех. Неко се досетио заборављене игре „ћораве баке“, да жмурећки погоде ко је пред њима, која је деци била јако занимљива.

Разговарали смо са Николом који је на другој години Више медицинске школе, смер за физиотерапеуте. Рекао је да воли тај посао а када смо питали зашто одговорио је: „волим рад са људима. То ме чини срећним, хуманост, да помажем људима“.

Међу децом има успешних спортиста. Један дечак тренира рвање у „Звезди“ и освојио је друго место на турниру пионира. Изванредне резултате постиже једна девојчица која тренира рвање слободног стила. У категорији кадета освојила је треће место на Балканском такмичењу и шеснаесто на Европском такмичењу. Озбиљно се припрема за Светско првенство у рвању које ће се одржати у Београду 2020. године. Воли овај спорт, највише саму борбу кад почне такмичење. Жели  да упише спортску гимназију и да буде спортски тренер. Пуна је оптимизма, зна шта хоће и труди се да оствари своје снове. Показала нам је своје медаље на које с разлогом може да буде поносна.  Животне околности  јој нису биле наклоњене, верује да ће о томе једног дана написати књигу. То би сигурно било добро јер би њена животна прича била пример другој деци која бораве у домовима да својим трудом, залагањем  и жељом да нешто науче то могу и да постигну.