vds-logo+text
spc-sr

Посета Милосрдне секције Диљској, Инситута за онкологију и Одељења хематологије Дечије клинике у Тиршовој 16.09.2015

Црквена нова година за Милосрдну секцију ВДС-а почела је посетом Дечијем одељењу Института за онкологију и Одељењу хематологије Дечије клинике у Тиршовој.

Била је среда прилично топло јесење поподне 16. септембра 2015. године, када су волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства АБК са ђаконом Браниславом Јоцићем дошли код својих малих пријатеља који се лече на Дечијем одељењу Института за онкологију. Посету је благословио јереј Владимир Марковић секретар ВДС-а. Посета се организује у сарадњи са јерејем Зораном Керезовићем старешином цркве Св. Козме и Дамјана при Клиничком центру Србије и духовником Института за онкологију Србије и Дечије клинике у Тиршовој.

Ово је прва посета Милосрдне секције на почетку Црквене нове године која је богослужбено обележена 1/14. септембра. Црквеном новом годином почиње нови циклус освећења времена. Јер у Цркви се време, које је дата стварност посматра из перспективе Вечности и бива освећено богослужбено, прослављањем и споменом празника Господњих, Богородичиних и светитеља, а наше активности и наш живот у времену се мере Јеванђељским мерилима. Зато и наша размишљања и планови треба да буду битно другачији од оних које нуди свакодневница. То значи да у нашем срцу на првом месту буде увек Господ и жива вера, вера која кроз љубав дела.

Волонтери Милосрдне секције су са свештеницима прво посeтили Одељење хематологије Дечије клинике у Тиршовој. На дар су донели сезонско воће, разговарали са родитељима и бар на тренутак поделили њихову бригу. Деца која су дуже на одељењу обрадовала су се када је отац Зоран ушао. Пошто увек има и нових пацијената отац Зоран је позвао родитеље да му се, уколико желе обрате да очита молитву и причести дете.

На Дечијем одељењу Института за онкологију већина деце је била у просторијама дневног боравка. Отац Зоран се помолио Господу, лекару душа и тела за ове младенце Његове поменувши свако име, и причестио децу. Ђакон Бранислав је прочитао молитву пре светог причешћа а волонтери Милосрдне секције су од свег срца принели своје молитве Господу да помогне и да снагу деци и родитељима у борби са овом болешћу.

Уследило је дружење. Посебна радост је била игра пластелином где су нарочито млађи чланови Милосрдне секције показали вештину у обликовању разних фигурица. Са родитељима се разговарало о току терапије, молитвама и свему што им лежи на срцу.

Нека деца су имала часове. Госпођа Мирјана Михаљчић-Стојчевић наставница географије ОШ „Др Драган Херцог“ нам је рекла да су деца вољна да уче и да усавршавају своје знање. Кад би деца на редовном школовању само знала колико се ова деца, наши ђаци труде, улажу напор иако су често под терапијом мада су на часу. Али поред нових сазнања, рекла је госпођа Мирјана, пуно им значи разговор, лепа реч и савети. На пример ако им сугеришете да буду стрпљиви, они су вољни да послушају и да боље поднесу опоравак и време у болници.

На почетку Црквене нове године и ми се молимо Господу, јер по речи Његовој „Без мене не можете ништа чинити“ да благослови наш труд у Милосрдној секцији у

новом лету као што се Црква моли у тропару индикту „Створитељу све твари, који си времена и лета оставио у Својој власти, благослови годишњи круг благошћу Твојом Господе, сачувај у миру и град Твој, молитвама Пресвете Богородице и спаси нас.“

Извор: ВДС