Посета Дому за старија лица Бежанијска коса

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Волонтери милосдне секције Верског добротворног старатељства са ђаконом Браниславом Јоцићем су на Благовести 7. априла 2016. године после Св. Литургије посетили Дом за старија лица Бежанијска коса. Архангелска благовест Пресветој Богородици „Радуј се благодатна! Господ је с тобом“ већ скоро две хиљаде година и у наше време презасићено информацијама и „вестима“ као светионик у тами показује пут, једини пут ка сигурној луци, ка обали спасења Царству Божијем. Свако од нас који иде тим путем је призван да помогне да благовест о великој Љубави Божијој према човеку и другима унесе радост у њихов живот и усмери га ка луци спасења.

Прва посета Милосрдне секције ВДС-а Дому Бежанијска коса протекла је у изузетно пријатној атмосфери. Госпођа Вања Талески, управница Дома, је врло срдачно примила госте и упознала их с начином рада у Дому и са његовим корисницима. Врло леп просторни амбијент, лепо уређене и чисте просторије, насмејани и уредни корисници и насмејано особље најбоље говори колико се запослени заједно са управом труде да професионално и с поштовањем учине услове боравка у Дому што квалитетнијим и лепшим. Покретним и ментално очуваним лица се организује и друштвени живот и културно забавни садржаји а за полузависне и зависне кориснике појачана нега и надзор. Све то сигурно није нимало једноставан задатак јер Дом Бежанијска коса који послује у оквиру Геронтолошког центра Београд има близу 600 корисника о којима брине око 300 запослених.

Наши најстарији сугрђани су се обрадовали посети, посебно сусрету са свештеником у лику ђакона Бранислава Јоцића. У саставу Дома је капела Свете Петке а корисници имају могућност да посте, само треба да то благовремено пријаве да би добили посну храну. Има доста корисника од преко осамдесет и деведесет година који су дуго у Дому и били су врло расположени да причају о себи и свом животу. Као госпођа Даница, глумица која у 92. години ведро и весело прича о свом Крушевачком позоришту. Али има и корисника који су не због старости него због болести годинама везани за постељу, који се боре с тим и којима је можда највише потребна духовна вертикала.

Посао у Дому није обичан посао. Поред стручне квалификације и професионалног рада потребно је велико стрпљење, разумевање, ентузијазам, топао људски однос човека према човеку. Својим поступцима то потврђују госпoђа Вања која жели да услове боравка у Дому учини још квалитетнијим и њени сарадници које смо у овој краткој посети упознали. Драгана која у Дому ради 20 година и Дом јој је „друга кућа“ и млади социјални радник Миодраг чије је насмејано лице „Мићин смешак“ уносило радост и осмех у сваку собу у коју смо улазили.

После обиласка Дома госпођа Вања Талески нас је позвала на освежење и специјалитет Дома „Витаминску салату“. Ова салата је, речено је у шали, рецепт за дуговечнoст. Један Солунац, који је боравио у Дому осамнест година доживео је 107. годину. Прва посета Милосрдне секције Дому Бежанијска коса је била прилика и за разговор о начину сарадње Верског добротворног старатељства и Дома. Госпођа Вања Талески је упознала ђакона Бранислава Јоцића о потребама и изразила је жељу да се поред редовних посета Милосрдне секције организују духовна предавања и приказивање филмова духовног садржаја за кориснике Дома.

Верујемо да ће се под окриљем Пресвете Богородице и молитвама Свете Петке заштитнице овог Дома то остварити и допринети да Благавест, Архангелска благовест Пресветој Богородици дође до срца оних који живе и раде у овом Дому.