vds-logo+text
spc-sr

Посета Дому за незбринуту децу “Јован Јовановић Змај”

Милосрдна секција Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке провела је последње после подне четврте недеље Великог поста у активној посети дечијем дому „Јован Јовановић Змај“ за смештај деце без родитељског старања у оквиру Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд.

 

Дан кад наша хришћанска браћа прослављају Светих Четрдесет Мученика у Севастији, одлучили смо да проведемо у дружењу са децом која су за свога младог живота претрпела мучења и животне непогоде и заједно прославимо наше заједничке борбе.

 

На наш милосрдни позив ове недеље одазвало се много браће и сестара, што овог поста постаје пракса из недеље у недељу и бескрајно нас радује да се на тај начин наша породица шири.

Након Литургије охрабрени беседом и пуни дарова окупили смо се и кренули у Дом.

Дочекали су нас пријатељи, старатељи из Дома, који су нам се обрадовали и радосно примили у своју кућу да један дан проведемо са децом и прославимо њихову младост и ведрину и на тај начин покушамо да им пренесом нашу љубав и разумевање, радост за животом који наставља свако од ове деце упркос преживљеним траумама и ситуацијама.

 

Стари чланови секције су најпре обновили своја познанства са децом, док су новији делили воће, Звонце и Православље деци. Убрзо су се сви упознали и поделили на бројне активности. Група млађих волонтера остала је у сали са мањом децом и читала им часописе и играла се са њима. Старији момци повезали су се са момцима из секције, студентима Богословског факултета и размењивали мишљења о правој љубави, пријатељству, породици и Богу. Док су унутра уживали у разговору, у дворишту су озвањали звуци дечијег осмеха и игре док су са осталим члановима деца играла фудбал и кошарку на два терена. Нека од деце су се расплакала у тренуцима присних и искрених разговора а нека у тренуцима игре, али су сви са локоћом брисали сузе и са осмехом заједнички настављали дружење.

 

Испратили су нас срећни, уз срдачне поздраве и жеље да се што пре опет окупимо. Њихова енергија и срчаност показала су нам на који начин су њихова претрпљена тешка искуства допринела њиховој борбености и јакој жељи за животом. То нам је дало снагу да нашим животним ситуацијамаприступимо са лакоћом, вером, дечијом снагом и енергијом.

 

VDS-logo-braonmali

Ако желите да се придружите нашој Милосрсрдној секцији – детаљније се можете информисати ОВДЕ.