Посета Дому за незбринуту децу „Јован Јовановић Змај“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Милосрдна секција Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке провела је последње после подне четврте недеље Великог поста у активној посети дечијем дому „Јован Јовановић Змај“ за смештај деце без родитељског старања у оквиру Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд.

 

Дан кад наша хришћанска браћа прослављају Светих Четрдесет Мученика у Севастији, одлучили смо да проведемо у дружењу са децом која су за свога младог живота претрпела мучења и животне непогоде и заједно прославимо наше заједничке борбе.

 

На наш милосрдни позив ове недеље одазвало се много браће и сестара, што овог поста постаје пракса из недеље у недељу и бескрајно нас радује да се на тај начин наша породица шири.

Након Литургије охрабрени беседом и пуни дарова окупили смо се и кренули у Дом.

Дочекали су нас пријатељи, старатељи из Дома, који су нам се обрадовали и радосно примили у своју кућу да један дан проведемо са децом и прославимо њихову младост и ведрину и на тај начин покушамо да им пренесом нашу љубав и разумевање, радост за животом који наставља свако од ове деце упркос преживљеним траумама и ситуацијама.

 

Стари чланови секције су најпре обновили своја познанства са децом, док су новији делили воће, Звонце и Православље деци. Убрзо су се сви упознали и поделили на бројне активности. Група млађих волонтера остала је у сали са мањом децом и читала им часописе и играла се са њима. Старији момци повезали су се са момцима из секције, студентима Богословског факултета и размењивали мишљења о правој љубави, пријатељству, породици и Богу. Док су унутра уживали у разговору, у дворишту су озвањали звуци дечијег осмеха и игре док су са осталим члановима деца играла фудбал и кошарку на два терена. Нека од деце су се расплакала у тренуцима присних и искрених разговора а нека у тренуцима игре, али су сви са локоћом брисали сузе и са осмехом заједнички настављали дружење.

 

Испратили су нас срећни, уз срдачне поздраве и жеље да се што пре опет окупимо. Њихова енергија и срчаност показала су нам на који начин су њихова претрпљена тешка искуства допринела њиховој борбености и јакој жељи за животом. То нам је дало снагу да нашим животним ситуацијамаприступимо са лакоћом, вером, дечијом снагом и енергијом.

 

VDS-logo-braonmali

Ако желите да се придружите нашој Милосрсрдној секцији – детаљније се можете информисати ОВДЕ.