vds-logo+text
spc-sr

Посета Дому за децу без родитељског старања „Јован Јовановић Змај”

На празник Светог пророка Захарија и праведне Јелисавете у недељу 18. септембра 2016. године после Свете Литургије волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке посетили су Дом за децу без родитељског старања „Јован Јовановић Змај” у насељу Браћа Јерковић. Молитвено празновање праведних Захарија и Јелисавете родитеља Светог Јована Претече и Крститеља Господњег увек нас подсећа на њихов побожни живот и страдање због злобе једног моћника овог пролазног света, цара Ирода.

У Јеванђељу по Луци у првој глави описан је догађај јављања анђела Господњег свештенику Захарији за време његове службе у храму када је анђео рекао:  „Не бој се, Захарија јер је услишена молитва твоја; и жена твоја Јелисавета родиће ти сина, и наденућеш му име Јован” (Лк.1,5-23). Јеванђелиста нам говори о важном догађају, рођењу Светог Јована Крститеља Господњег „највећег међу рођенима од жене” али и о томе да је према Светом Писму брак благословена заједница мушкарца и жене о којој Господ Бог брине и дарује по својој вољи децу. Јер, каже се у Јеванђељу „А бијаху обоје праведни пред Богом, и живљаху по свим заповјестима и уредбама Господњим беспрекорно”. Овај догађај говори и о тајни брака и великој одговорности родитеља, оца и мајке за децу коју им је Бог подарио и поверио.

У дневном боравку је било пуно деце која су нас очекивала. Одмах су се послужила воћем које смо донели. Преко лета и распуста видно су порасли. Почео је разговор и дружење у присуству две васпитачице које су нас љубазно примиле. На деци се види да су негована и да се о њима у Дому води  пуно рачуна. Радо су причали о себи, о  дугарству, школи. Рекли су да су једни другима као браћа и сестре. Има одличних ђака који већ знају шта би желели да буду. Једна нежна девојчица жели да буде војник или да заврши полицијску академију а један дечак жели да буде кувар јер се нада да  ће тако лако наћи посао. Разговарали смо о томе како је важно да буду упорни и вредни и да се лепо међу собом слажу. Има деце која су свесна своје ситуације као један седмак који је рекао „то што је било раније  сад  је иза мене”.

Дружења у овом Дому нема без песме. Влада је донео гитару, коју је сам уз помоћ брата научио да свира. Отпевао је неколико песама соло и неколико у дуету са Филипом волонтером. Придружио се и Владин другар који такође зна да свира. Певали су песме „Пилота”, „Рибље чорбе”, Владе Георгиева и друге међу којима је била песма „Жеља” а жеља је:

Нека срећа широм света прати сваког ко се роди,

нек све блиста, нек све цвета,

нек нас увек љубав води.

Деца су певушила и уживала а неки од њих су и играли. Посебно их је обрадовао долазак њиховог вршњака Георгија који им се придружио. Георгије је као најмлађи волонтер у групи у посету дошао са својим оцем. Било је време ручку па смо сазнали шта неки од њих највише воле да добију за ручак. Растали смо се уз позив да опет, што пре дођемо. Девојчица која је у почетку имала трему нас је испратила и на крају отпевала по њеном избору песму о Светом Сави ,,Ко удара тако позно ”. Верујемо да ће благослов Светог Саве  који се пред престолом Творца моли за сву децу помоћи и овој деци и онима који о њима брину да „стану на своје ноге” и буду срећни и вредни људи.