Посета Дечјем одељењу Клинике „Др Мирослав Зотовић”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Посета чланова Милосрдне секције ВДС-а Дечјем одељењу Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић”

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су у недељу 23. фебруара 2014. године посетили дечије одељење Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију у Сокобањској. Посета је почела молитвено, учешћем на светој Литургији у болничкој капели Светог Луке. Затим су са протојерејем-ставрофором Ђуром Шушом, духовником Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић”, чланови Милосрдне секције посетили децу у Специјалној болници и поделили банане, чоколадне бананице и црквену штампу.

Служба Божја у малој, врло лепо живописаној, капели је протекла у „једном даху”. Верни народ окупљен у великом броју је славословио Господа активно учествујући у молитви. Прота Ђуро се посебно помолио „За ово лечилиште, за оне који се лече и оне који их лече”. „Реч Господња о Страшном суду из Јеванђеља које смо данас чули”, рекао је прота Ђуро „све нас опомиње и позива да не спавамо, да будемо будни јер нећемо имати изговор кад станемо пред Лице Божије за то како смо живели и шта смо радили.

Сви знамо да се налазимо на почетку Великог Часног поста. Требало би да покушамо да созерцавамо унутар себе, да сагледамо наш живот, увидимо своје грехе и да се покајемо. И још више да опростимо. Да имамо мир са Богом, мир са нашим ближњима у породици, на послу и на сваком месту. А то је немогуће без благодати Божије. На молебану пред почетак поста помолићемо се да нам Господ да снаге, смирења и љубави да све дане поста издржимо и да не клонемо” рекао је између осталог прота Ђуро.

Прота ће у току Часног поста осим богослужења недељом и празником, сваке среде служити Литургију пређеосвећених дарова што ће много значити болесницима у овом болничком комлексу. Он исповеда и причешћује посебно болеснике пред операцију. Кад је неком потребно увек је ту. Рекао је да се број причасника међу децом стално повећава. И данас су се на светој Литургији причестила деца с одељења. Малишани имају врло срдачан однос са протом Ђуром који их редовно посећује једном недељно.

Један број деце нас познаје а за неке је ово први сусрет. Свако од нас успоставља контакт на свој начин са стрпљењем и љубављу у зависности од могућности детета. И сличица на мобилном телефону може да привуче пажњу и заинтересује дете тако да се „отвори” и стиском руке потврдно одговори на питање и покаже шта жели. Најважније је да се постигне међусобно разумевање и да се на лицу детета појави осмех. Тамо где је могућ разговор деца воле да причају, да се шале, да запиткују и да покажу шта знају. На питање који предмет највише воли, један дечак, који је седео у инвалидским колицима, је рекао да је то веронаука и да би желео да буде како је рекао поп. Желео је да изрецитује једну песму. С дечјом искреношћу и ведрином говорио је ове стихове као молитву:

О, мој Боже драги,
мален Ти се молим
научи ме како да све људе волим.
Док сам још овако у данима младим
од јутра до мрака да весело радим;
да научим наук што за живот треба,
да умем заслужит насушнога хлеба,
и да сносим вољно све што ми се деси.
Чуј молитву моју Оче на небеси.

Видело се да је ова песма из „Духовне лире” Светог Владике Николаја дечаку блиска и да му много значи. Чисто дечије срце чује Глас Божији много боље од нас који Тај Глас често не чујемо оптерећени бригама овога света и својим гресима. Спасоносне Јеванђељске поруке у недељама које нас припремају за почетак Великог Часног поста нас позивају на покајање и подвиг. Само тако уз Божију помоћ можемо очистити наша срца као што од нас тражи Господ говорећи: „Заиста вам кажем, ако се не обратите и не будете као дјеца нећете ући у Царство небеско.”(Мт. 18, 3).