ПОСЕТА ДЕЦИ У СПЕЦИЈАЛНОЈ БОЛНИЦИ ЗА ЦЕРЕБРАЛНУ ПАРАЛИЗУ И РАЗВОЈНУ НЕУРОЛОГИЈУ У СОКОБАЊСКОЈ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Као што се наш живот разликује  у сваком дану иако се многе ствари понављају, тако је и свака Света Литургија увек нова, другачија и непоновљива. Ту лепоту су волонтери Милосрдне сеције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке посебно осетили на Светој  Литургији у капели Светог Луке при Клиници за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ 17. априла 2016. године у пету недељу Свете четрдесетнице посвећену Светој Марији Египћанки. На литургијски возглас „Благословено Царство Оца и Сина и Светог Духа “ волонтери су једнодушно са окупљеним народом у препуној Цркви одговарили „Амин“ учествујући тако једнодушно и радосно у току целе Литургије. Духовник Клинике протојереј-ставрофор Ђуро Шуша заједно са јерејем Гораном Срдићем војним свештеником из Панчева је служио Свету Литургију на којој је узнета и молитва за ово лечилиште, за оне који лече и оне који се лече и за њихово спасење. Пуно народа се причестило.

Обраћајући се верном народу прота Ђуро је пожелео да прође с благословом и у миру ова пета недеља поста. „Сигурно се питамо“ рекао је „ко се данас може спасти. Али ако видимо Свету Марију Египћанку, Марију Магдалену и самог апостола Павла који су били у греху али су се кроз велико покајање и сједињење са Господом спасли, имамо пример и за нас и ово наше време. Треба не само да се кајемо, да се кајемо на речима, него и да опростимо. Ви који сте се причестили, и кад се причешћујете трудите се да сачувате ту благодат, покушајте да се у свом срцу сједините са Христом и да Њиме живите. Ако имамо у срцу Господа онда смо сабрани. Господ је и нас овде сабрао да се заједно молимо за све и за непријатеље наше. Немојте празнословити у молитви, нека ваша молитва буде сажета и усрдна. Тражите и наћиће те. Сви ћемо наћи благодат Божију ако стварно тражимо. Нека вам Господ да снаге  да победимо искушења и да дочекамо Његов улазак у Јерусалим и  Његово Крсно страдање и Славно Васкрсење“.

После трпезе љубави на отвореном испред капеле Светог Луке  волонтери Милосрдне секције су са свештеником Гораном обишли децу у дневном боравку Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију. Донели су воће и црквену штампу. Разговарало се као и обично речима и знацима, деца и волонтери се већ познају и међусобно разумеју. Неки од њих су се интересовали за волонтере који овом приликом нису били у посети и тражили да им пренесемо њихове поздраве. Унука проте Ђуре Марија је отпевала песму „Говори Господе“. Деца воле ову песму. Једна девојчица је желела да је научи па су јој Марија и Стефан помагали да је научи. Деца на лечењу у овој болници имају радну и кинези терапију које им помажу да се осамостале. Она иду у специјалне или редовну школу. Успех терапије и школовања поред залагања свих који о њима брину  зависи од степена оштећења.

Сусрети са децом причињавају обострану радост. И подстичу нас да тежину нашег крста, у поређењу с крстом ове деце и њихових родитеља гледамо другим очима. Као и на врлину трпљења и дуготрпљења, које нас једино уче смирењу толико потребном да се привуче и сачува благодат Божија.