vds-logo+text
spc-sr

ПОСЕТА ДЕЦИ НА ИНСТИТУТУ ЗА ОНКОЛОГИЈУ

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке су у среду 16. марта 2016. године дошли у посету својим малим пријатељима на дечијем одељењу Института за онкологију Србије. Ово је била посета у првој недељи Великог Часног поста када нас, увек потресне молитве Великог канона Светог Андреја Критског „буде“ да не спавамо. Ми брзо и лако заборављамо колико се због наших грехова удаљавамо од Бога Животодавца. Зато нас наша Свете Црква, као мајка дете води за руку и уводи у подвиг поста молитвом „Отвори нам двери покајања Животодавче“. Наша пажња се мења и ставља у други план многе жеље и планове. Нашу душу и наш живот ставља пред Лице Божије и Његов Суд. Подсећа нас на пролазност живота, нашу одвојеност од Бога и на грех који је одувек, од Адамовог грехопада  до данас томе главни узрок.

И кад једног човека или његове најближе задеси болест, нарочито озбиљна и тешка он постаје свестан те одвојености од Животодавца и из дубине душе вапије  Богу, као што се молимо у Великом канону, да Бог пошаље оздрављење и помилује. А јелеј Милосрђа Божијег слива се на сваког од нас уколико се покајемо, будемо послушни нашем Небеском Оцу и ако и ми милостиво помогнемо души која пати ту, близу нас.

Деца и њихови родитељи су свештеника Зорана Керезовића и волонтере окупљени дочекали у дневном боравку. Отац Зоран се за децу која се налазе на одељењу по именце помолио да се Господ смилује, да их спасе и избави од болести. У тренутку док је отац Зоран причешћивао децу, а волонтери појали Тијело Христово примите, Источника бесмертнаго кусите дневни боравак није био само обична болничка соба него нешто много више. Отац Зоран је објашњавајући значај ове Свете Тајне рекао да уколико би могли да је опишемо као молитву онда је то молитва над молитвама, од које нема ничег већег јер се кроз Свето причешће сједињујемо са самим Христом. Родитеље је отац Зоран посаветовао да се и они сад у току Великог поста  причесте, храм Светог Саве је близу, и да њихова припрема у овим условима неће бити преко хране него кроз труд за њихову децу.

Волонтери су поделили воће које су донели и разговарали са децом и родитељима. Заједно са њима радовали су се због добрих резултата лечења и бодрили тамо где борба са болешћу тек почиње или је болест у поодмаклој фази. Трудили су се да са њима поделе и подрже и њихову веру и наду у милост и помоћ Божију. Јер Бог Животодавац је овде људском срцу много ближи него у обичној свакодневници. То искуство и нама помаже да се загледамо у себе да би видели колико је наше срце далеко од Господа и да без оклевања одговоримо на позив „Душо моја, душо моја устани што спаваш“. Чврсто верујемо да ће онда и Господ Исус Христос Животодавац нас помиловати као што му се увек, на свим богослужењима, а посебно у току Великог Часног поста усрдно молимо.