ПОСЕТА ДЕЦИ НА ИНСТИТУТУ ЗА ОНКОЛОГИЈУ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

У среду 18. маја 2016. године волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су у уобичајено време заједно са свештеником Зораном Керезовићем постили децу на Институту за онкологију Србије. Ове треће недеље по Васкрсу сећамо се жена Мироносица које „Од анђела који живи у вечној светлости чуше: Што (Њега) тражите међу мртвима као човека? Погледајте погребне покрове: похитајте и свету објавите да је устао Господ, усмртивши смрт, јер је Он син Бога који спасава род човечији.“ Анђели су ову вест објавили једном и за увек не само женама Мироносицама него и нама. И ми би речју, делом и нашим животом требали да је објављујемо угледајући се на жене Мироносице, на њихову храброст и на њихову веру и љубав према Господу Исусу Христу.
Живети испуњени радошћу коју је Васкрсење Христово унело у наш живот, и која помаже да пребродимо и најтеже животне ситуације, потребно је свима а посебно деци која се лече на Институту за онкологију и њиховим родитељима. Отац Зоран је о томе говорио ове среде у дневном боравку где су се они окупили очекујући ову посету. Споменуо је и Св. Серафима Саровског који је у току целе године све поздрављао с „Христос Воскресе радости моја.“ Ту радост на невидљив начин можда најбоље преноси наша жива вера у Господа, заједничка молитва и Свето Причешће.
Отац Зоран се помолио да Господ Саваот пошаље помоћ из Свог Светог обитавалишта и подари здравље овој нашој деци, поменувши свако дете по имену. И да Господ подари знање и благодат ума онима који их лече, да они с овом техником и технологијом употребе за лечење оно што је најбоље и да Свемилостиви Господ кроз знање тих људи делује на болест која је децу снашла и исцели их. Увек истичући велику благодат Свете Тајне Причешћа отац Зоран је причестио присутну децу док су волонтери појали Тијело Христово примите, Источника бесмертнаго кусите. Девојчици Николини која ће у недељу на празник преноса моштију Светог Николе имати имендан отац Зоран је честитао имендан и пожелео да њој и свој деци која се лече Свети Никола велики Чудотворац помогне да оздраве. Затим је отац Зоран обишао и причестио децу везану за болесничку постељу.
Волонтери су послужили децу воћем које су донели, играли „Човече, не љути се“, дружили се и разговарали највише о школи и спорту. Са родитељима који бдију над својом болесном децом поделили су њихову стрепњу и пожелели да им Васкрсли Господ да снаге у овој борби и услиши њихове молитве. Трудили су се да са родитељима поделе своје искуство о снази молитве „Сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо“ коју слушамо на свакој Светој Литургији, молитве која уноси мир у душу и у најтежим животним ситуацијама.