vds-logo+text
spc-sr

Посета деци без родитељског старања у Дому „Дринка Павловић“

У прву недељу Великог Часног поста у Недељу Православља по лепом и суначаном дану волонтери Милосрдне секције верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке су 20. марта 2016. године посетили децу без родитељског старања која бораве у Дому „Дринка Павловић“ у саставу Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београд. На овај дан наша Света Црква молитвено прославља велику победу православне вере и прославља Бога који је помогао да се православна вера сачува кроз многе векове и велике борбе и жртве. Пуноћу и величину те победе, коју није лако описати изражава и тропар празника: Пречистој икони Твојој поклањамо се Благи, молећи опроштај сагрешења наших, Христе Боже који си добровољно на Крсту разапет, да избавиш оно што си саздао од превара демонских. Зато ти благодарно кличемо: Испунио си све радошћу.

Ова радост је нажалост данас непозната многима па и деци у овом дому. Она воле дружење и игру и волонтери су зато хтели да их обрадују бар на тај начин. Нису дошли празних руку, донели су воће, поморанџе, јабуке и банане и „Светосавско звонце“. У дому је тренутно преко тридесеторо деце од млађег школског узраста до двадесетогодишњака. Један број деце има интелектуалне и психичке сметње и поремећаје понашања тако да је негде потребан стални надзор а нека деца су укључена у редовно образовање. Васпитачи и стручно особље се труде да извуку максимум у оквиру постојећих услова и могућности сваког детета.

Да се то цени рекао нам је у спонтаном разговору један од двадесетогодишњака који студира на Високој туристичкој школи струковних студија. Казао је да је презадоваољан условима које добија у Дому и сматра да је то више него у некој породици која нема да пружи својој деци толико. Рекао је да је само питање колико ко то искористи, већина ништа, нажалост. Сигурно ће боравак у Дому на прави начин искористити и један средњошколац који се спрема да постане физиотерапеут и који се срдачно поздравио са својим професором у Медицинској школи Зораном волонтером Милосрдне секције .

Млађој деци се највише допало кад су се у дворишту играли лоптом са својим гостима. Код њих се лако види како расту и напредују. Дечак који нам је као првак показивао своју уредну свеску, у то време је био у дому за млађу децу „Јуса“, сад иде пети разред воли француски језик и има петицу из француског. Похвалили смо га и пожелели да настави тако. У дружењу и игри време је брзо прошло. Деци великој и малој то је причинило радост што су волонтери Милосрдне секције и желели да пруже деци у овом лепом и празничном дану.