vds-logo+text
spc-sr

Посета чланова Милосрдне секције ВДС-а Специјалној болници “Рудо”

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су  у недељу  9. октобра 2011. године по прохладном јесењем дану  посетили Специјалну болницу за рехабилитацију и ортопедску  протетику у Београду, познатију као “Рудо”.

Приликом ових посета увек нас заокупља однос здравља и болести. У односу на болест здравље показује своју вредност. Често се каже да је здравље највеће богатство. И у Јеванђељу које смо данас слушали на Светој Литургији видимо да је Господ Исус Христос услишио молбу жене Хананејке и исцелио њену болесну кћер рекавши “О жено, велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш! И оздрави кћи њена од онога часа”.

Али Јеванђеље нас учи  да постоји и нешто важније од тако драгоценог, телесног здравља. Сам Господ у Беседи на гори каже  “… А ако  те   око твоје десно саблажњава, ископај га и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи све тијело твоје да буде бачено у пакао. Ако ли те десна рука твоја саблажњав, одсијеци је и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи да све тијело твоје буде бачено у пакао… ” ( Матеј 5; 29,30 ). Овим речима Господ  нас опомиње  и  упозорава  на то колико је за наше спасење опасан грех  и од нас тражи да се греху  одлучно супротставимо. Толико одлучно да, ако је потребно жртвујемо своје око или своју руку јер само ако сачувамо душу од греха  можемо ићи уским путем који води у Царство небеско и живот вечни.Та будност је данас, због савременог начина живота који нас преокупира пролазним,   потребнија него икад да би се ми  уз Божију помоћ успешно супротставили греху, одолели искушењу  и сачували душу за живот вечни.

vds1564654

Наши саговорници у Стационару “Рудо” радо примају посете Милосрдне секције. Већина њих се на свом личном примеру уверила колико је телесно здравље крхка и променљива категорија. Многе је болест изненадила и у потпуности преокренула њихов живот. До ампутације махом  доњих екстремитета долази због последица шећерне болести, закречења крвних судова – често због пушења, саобраћајне несреће  или неког другог узрока. Узроци су различити, тегобе и терапија слични. Чланови Милосрдне секције, мeђу којима је и неколико нових младих чланова, су обишли цео Стационар и поделили воће: јабуке и банане и црквену штампу: најновије бројеве “Православља”, “Мисионара”, “Светосавца” и “Евангелиста”.

Улазак у сваку собу је по мало и улазак у нечији живот,  прилика да  се чује шта лежи на срцу и да се каже реч утехе и охрабрења. Али и да се види смирење у новонасталој животној ситуацији и жеља да се здравствени проблем што успешније реши уз помоћ лекара, терапеута и другог особља за које се износе све похвале. На крају посете један од пацијената Стационара, господин Добривоје  нам је приредио изненађење, одржао мали концерт на гитари и отпевао три песме: “Већ одавно спремам свог мркова”, “Само једном се љуби” и “Мој голубе” . С жељом да се он и сви пацијенти Стационара успешан опораве завршили смо нашу посету Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску  протетику у Београду, “Рудо”.