Помоћ из Словачке и Чешке за Коњевиће

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Средином маја, катастрофалне поплаве које су начиниле велику материјалну штету на кућама и усевима широм Србије нису заобишле ни Коњевићку парохију код Чачка. Само милошћу Божијом нико није страдао. Људи су у трен ока изгубили све оно што су деценијама стицали мукотрпним радом, вода је све поплавила и уништила.

Коњевићи и Балуга, са 400 уништених домова, два су села која су највише страдала у жичкој епархији. У Балузи, која се бави искључиво пољопривредом, поред домаћинстава која су претрпела велику штету, потпуно су уништени и усеви. Након више покушаја да се прибави помоћ за пострадале у овом крају, Господ, који све промишља, послао нам је помоћ преко наше Патријаршије, тј. Верског добротворног старатељства, а која је стигла од наше правослане браће из Словачке.

С благословом Митрополита Растислава, три црквене општине су прикупљале помоћ у Словачкој. На челу братства које је дошло у пратњи два комби возила, нашли су се ђакон Борислав Рудић из Прага, отац Владимир Коцвар из Попрада, отац Милан Били ( из  Лубице и о. Петар Качмар из Словинкија. Помоћ у новцу, храни, производима за децу и средствима за хигијену је одмах препакована у пакете и подељена на 95 породица.

Старањем наше браће из Словачке за поплављене учињено је много, а о томе је посведочила радост на лицима оних који су страдали. Оци из Словачке су се упознали са тешком ситуацијом настрадалих у поплавама и после послужења наставили свој дуги пут назад за Словачку. Нама су остала сећања на ове добре људе које никада нећемо заборавити.

свештеник Миодраг Тодоровић парох у Коњевићима