Покажи шта знаш

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Уз пуно шале и смеха протекло је дружење волонтера Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке са децом Свратишта на Звездари у недељу 12. јуна 2016. године. Волонтери су дошли код деце после Свете Литургије пуна срца како се осећамо у ове радосне дане када прослављамо празник Вазнесење Господње и идемо у сусрет празнику силаска Светог Духа на апостоле, Спасовдан и Тројце како се каже у народу.

Посета је била изненађење за децу а мала „приредба“ коју су они извели да би показали шта знају, изненађење за волонтере. Деца су нас одмах повела у њихову радионицу, играоницу и понудила да седнемо. Програм се правио у ходу и извођачи су се међу собом договарали шта ће да отпевају, изрецитују или да играју. У исто време су разговарали са нама и причали о себи. Није било соло певања, него у групи и у дуету. У дуету су певале  Јована и Вера и Ангелина и Љубица. Једна од песама је била песма о љубави:

Нек свуд љубав сја, нек свуд љубав сја, све људе нека спаја.
За њу живиш ти, за њу живим ја.
Нек  цео свет за љубав зна…

Видели смо и чули још пуно тога. Шаљиву песму „Болесник на три спрата“ Бранка Ћопића коју је најавила и изрецитовала једна девојчица. Њих неколико је отпевало и одиграло „Дивна, Дивна чарне очи има“. Пошто тренирају бразилску борилачку вештину и плес „капуера“ показали су нам како су ову динамичну игру  научили и увежбали. Чинило нам се као да гледамо неко  такмичење или квиз „Покажи шта знаш“.

После приредбе волонтери и деца су се поделили у екипе и одиграли неколико партија „Човече не љути се“. Турнир је протекао уз бурно навијање а победила је мешовита екипа у којој су били и гости и домаћини.

Све се одвијало у присуству љубазног васпитача господина Крше Јовановића. Он нас је упознао са начинном рада Центра за интеграцију младих, Свратишту за децу у Крфској. У Свратиште долазе деца од 5 до 15 година. Отворено је од 8 до 18 часова. За долазак је регистровано око стотридесеторо деце а дневно борави око четрдесеторо деце која овде могу да задовоље основне потребе. Имају три оброка, могу да се окупају, пресвуку, имају различите креативне радионице и друге активности.

На растанку је „пао“ један договор. Деца су од волонтера чула за Црквену кухињу а пошто воле да кувају радо су прихватила позив да је посете. Обећали су да ће они направити палачинке и пожелели да то буде 19. јула када је рођендан једној девојчици. Надамо се да ће у договору са васпитачима Свратишта деца тог дана доћи у Црквену кухињу и да ће и за њих и за волонтере то бити радостан сусрет и искрено дружење.