Парастос протојереју-ставрофору хаџи Љубодрагу Петровићу

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ни снежна вејавица ни отежан саобраћај нису омели духовна чада оца Љубе, протојереја-ставрофора хаџи Љубодрага Петровића да се 15. децембра 2018. године окупе заједно са његовом породицом око његовог гроба на Новом гробљу у Београду на парастосу поводом осме годишњице од упокојења. Служили су с пуно љубави његова духовна чада јереј Владимир Марковић, ђакон Бранислав Јоцић и јереј Стево Вукић испуњавајући савет Светог апостола Павла „Сјећајте се својих старјешина, који вам проповиједаше ријеч Божију; гледајући на свршетак њихова живота, угледајте се на вјеру њихову. (Јев 13, 7)“.

Сваки пут када се молитвено окупљамо око оца Љубе свих ових година као да оно што знамо, да је војујућа Црква и торжествујућа Црква једна Црква, по радости у срцу то и осећамо. Због те радости коју осећамо као да је отац Љуба и сада са нама и даје нам подршку и храбри нас, као што је то увек чинио, да будемо јаки у вери у Бога о чему је говорио и отац Влада у својој беседи.

„Нека је вечан спомен и Бог да прими у Своје рајско насеље како кажу ове молитве душу представљеног oцa Љубодрага нашег духовног оца, вашег оца, вашег драгог проте ко се представио у Господу и који је сигурно сада на месту мира, спокоја како прима од Бога заслужени венац одмора, спокоја, мира.


Отац Љуба нас је својом љубављу, животом и пажњом инспирисао да и ми имамо такву веру у Бога какву је он имао


Отац Љуба све нас који смо се окупили данас овде својом пре свега љубављу је задужио, својим животом нас је инспирисао, својом пажњом учинио да и ми пожелимо да имамо такву веру какву је он имао у Бога. И зато, кажем, верујем да се он налази сада на месту блаженства, спокоја онако како је Господ обећао свима онима који Га љубе. То семе које је он посадио у срце пре свега своје деце, своје духовне многобројне деце и свих својих парохијана, то је семе благодати Светога Духа, благодати коју је он носио, коју је чувао у себи, носио и коју је сведочио.

Та благодат чини чуда и чини да постане могуће да један да тако кажемо обичан београдски прота у најсмутнија могућа времена с краја двадесетог века буде инспирација многим младим људима да пожеле да крену путем служења Христу, да служе Цркви али и свима другима да у оквиру својих дарова и талената служе својој вери, своме народу, својој нацији, својој држави. Зато су различите професије свих оних људи које је отац Љуба својим животом и својом вером инспирисао. Сви који су се икад срели са њим то могу да посведоче да су у њему препознали речи живога Јеванђеља, оне речи које је наш народ чувао и баштинио и кроз тешка времена ропства, па то преточио у народну мудрост и у народне изреке, то је жива јеванђељска вера која се налази у нашим народним епским песмама. Отац Љуба је зато био и остао нама свима на углед а верујемо сада да ми који смо остали иза њега носимо својеврстан аманет и завет који нам је он оставио да у свему будемо бољи од њега јер то је и те како могуће. Могуће је као што је могуће да сви ми који смо у Цркви, у заједници светих будемо као што су свети великомученици, као што су свети праведници, као што су сви наши свети људи. Ако нам они буду углед и ако своје животе усмеримо на њихове животе, уподобимо њиховим животима ако су нам они инспирација и надахнуће онда ће Бог сигурно дати такво чудо да се и ми удостојимо те заједнице светих. И нека би Господ дао да се тих речи науке, драгих сусрета и успомена које носимо на нашег прота Љубу сетимо у свим тешким ситуацијама, онда када је потребно да се сведочи вера. Нека вас Господ све благослови који сте се окупили данас овде. Нека да мир, спокој и радост у Светом Духу оцу нашем Љуби и нека му је вечан спомен и вечна памјат. Амин“.