vds-logo+text
spc-sr

Пакетићи за децу на Косову и Метохији

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Преосвећеног Епископа рашко-призренског г. Теодосија представници Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, секретар јереј Владимир Марковић и г. Вук Јовановић, посетили су децу на Косову и Метохији.

Била је то прилика да се деца обрадују пригодним поклон пакетима и да се нашем верном народу на простору Косову и Метохији пренесу благослови Његове Светости и братска љубав верног народа Архиепископије београдско-карловачке. Верско добротворно старатељство је припремило 500 пакетића са иконицама, даром Патријарха српског Иринеја, слаткишима и играчкамa.

Велику захвалност ВДС дугује свима који су прилозима помогли: гђама Лилијани Трифуновић и Вери Миланковић; Колу српских сестара и гђи Мили Викторовић, амбасадорки Кипра у Београду гђи Навсики Хр. Крусти и вредним волонтерима који су све то упаковали. Деца из Основних школа „Јанко Веселиновић“, „Деспот Стефан Лазаревић“ и „Јелена Ћетковић“ из Београда су залагањем својих вероучитеља припремили пакетиће и честитке за своје вршњаке на Косова и Метохији.

У петак, 3. јануара 2014. године, јереј Владимир Марковић је посетио протојереја-ставрофора Мирослава Попадића у селу Лешак где је са вероучитељем Милутином Попадићем и домаћином оцем Мирославом поделио 250 пакетића деци. Деца основношколског узраста која уче веронауку пакетиће су добила испред храма Успења Пресвете Богородице у Лешку и радосно заблагодарила свима који су их својом пажњом обрадовали.

Отац Владимир је пренео благослов Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и честитајући празник подсетио да јеванђелска љубав и мир прво треба да се осете у кући, породици која је мала Црква. Зато је потребно да деца слушају веронауку али и да долазе у Цркву, да се причешћују и да од малена живе у својој цркви. Пример су малишани из Београда који су слушали своје вероучитеље и своје родитеље који су им помогли да спреме поклоне и тако пројавили све своје лепе и племените особине – хришћанске врлине, сетивши се својих вршњака у дане породичних празника.

У поподневним сатима представници ВДС-а, су обишли јереја Бојана Крстића у Лапљем Селу. Ту су уз срдачну добродошлицу и у пријатној атмосфери провели неко време упознавши се са изазовима нашег народа и духовног живота уопште.  Оставили су божићне поклоне за малишане из овог места У пратњи оца Бојана стигли су у манастир Високи Дечани.

Овде су се поклонили моштима светога Краља Стефана и уверили се у љубав и гостопримство братства манастира и њиховог игумана оца Саве Јањића.

podela-paketica2

Сутрадан, 4. јануара, заједно са оцем Исаијом, монахом манастира Високи Дечани, посетили су Гораждевац и оца Југослава Марјановића, где су у школи деци поделили око 200 пакетића. Имали су прилике да се увере у све проблеме са којима народ живи у изолованим условима, беди и сиромаштву са непоколебивом вером у Бога. Захваљујући тој вери имају здраве породице са доста деце и наде у светлију будућност.

Чини се да у тој нади опстају Срби на Косову и Метохији. Око празника Рођења Богомладенца Христа је та нада додатно појачана. У топлини њихових домова, када је породица са децом на окупу или монашка братства на радоснијим и свечанијим богослужењима све друго постаје мање битно. Оно што јесте битно је осећај да су своји на своме.

Зато су сви чланови Верског добротворног стратељства са Његовом Светошћу, Патријархом српским г. Иринејем на челу и овога пута хтели да им искажу своју љубав и поштовање.