vds-logo+text
spc-sr

Овде се сви волимо и пазимо

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су одмах по Савиндану у недељу 28. јануара 2018. године после свете  Литургије у болничкој капели Светог Луке Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“ посетили децу у Специјалној болници за церебралну парализу и развојну неурологију у саставу Клинике. Звук звона Капеле смештене унутар објеката Клинике  огласио је почетак богослужења, свете Литургије којом је началствовао протојереј-ставрофор Ђуро Шуша духовник Клинике који редовно посећује болеснике, исповеда их и причешћује. Отац Ђуро се као што то увек чини, заједно са верним народом који га прати, помолио „За ово лечилиште, за оне који се лече и оне који их лече за њихово спасење и да их се сети Господ у Царству Своме“. Отац Ђуро је беседићи ове прве припремне недеље за Часни пост када се чита Јеванђеље о митару и фарисеју између осталог рекао:

– Црква нас лепо упозорава шта и како треба радити, да не будемо као фарисеј него као грешни митар. Сви смо ми грешници. Зато покушајте да од данас, и до сада, не само од данас, да ваше мисли и ваша дела окренете према Господу. Да сагледате ваша сагрешења, да сагледате ваше зле мисли, да сагледате ваш језик, да сагледате ваше спољашње и унутрашње понашање да би кренули с припремама да би дочекали како треба Часни пост а посебно Васкрсење Господње. Ваша савест нека вам каже шта треба да радите, по савести вашој радите, по благодати Духа Светога. На тај начин биће добро и Богу угодно. Немојте слушати ваља се овако, ваља се онако. Ваља се само Богу служити. Ваља само лепо живети богоугодним животом, ваља само исповедати своју исконску веру, ако то не направимо џабе нам све“.

Иако је био прохладан зимски дан испред Цркве је после Литургије била постављена трпеза љубави на коју су сви добро дошли. Волонтери су затим заједно са оцем Ђуром дошли код деце у Специјалну болницу да им одмах по Савиндану поделе пакетиће које су припремили за њихову ђачку славу и да се друже. Деца су у дневном боравку чекала посетиоце а радост због овог сусрета била је обострана. Деца се увек посебно обрадују оцу Ђури који је поделио деци иконице и заједно са волонтерима пакетиће а сви заједно смо отпевали Светосавску химну. Девојчица Анђела је рецитовала песму о Светом Сави, из које преносимо прву строфу, коју је написала њихова наставница која предаје музичко.

Има једна стара прича
преноси се вековима,
о животу српског принца
који данас своју славу има,…

По жељи деце још једном смо отпевали Светосавску химну познату и драгу онима који су певали и онима који су пажљиво слушали. Мати Јелисавета, која предаје веронауку у Баричу и Малој Моштаници је изрецитовала песму „Волим, волим Христа“ која се деци допала. Стихове песме мати Јелисавета је дала Анђели јер она жели да песму до следеће наше посете научи. Пошто воли да црта радо нам је поклонила један цртеж. Анђела нам је рекла да се овде „сви волимо и пазимо“. Ми смо то осетили и видели и код љубазног особља које брине о деци на одељењу.

На паноу Основне школе „Др Драган Херцог“ у овој учионици се налази једна кратка лекција из „духовне“ математике о четири основне рачунске радње. Ову лекцију би можда требало поновити или научити и то баш сад пред почетак Великог Часног поста.

Сабери – дивна јутра и дане
Помножи – лепе речи и пријатељства
Одузми – тугу, бес, неуспех
Подели – срећу, осмех, љубав.