Отворен Базар Женске радне секције

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Све што је рађено овде, рађено је с љубављу,то се види или се осећа

„Сваки пут када неко дете, рекао је јереј Владимир Марковић буде било обрадовано неким јастуком са овим лепим мотивима наших манастира или када буде добило неку играчку за коју чује да је настала у оквиру ваше радионице и ваше Женске радне секције која постоји при Цркви неко ће пожелети да у ту Цркву треба и да уђе и да може Богу кроз молитву да се обрати. Јер сви смо ми сарадници на истом делу спасења и свако својим даром и трудом може да допринесе.“ Овим речима отворио је после прочитане молитве јереј Владимир Марковић секретар Верског добротворног старатељства 20. децембра 2019. године Базар, продајну изложбу Женске радне секције ВДС-а организоване у његовом седишту у Француској 31. Ова јединствена изложба, која ће бити отворена до недеље 22. децембра у седамнаест часова, се већ традиционално одржава уочи Божића да би родитељи имали прилику да пред празнике породичне љубави Детињце, Материце и Очеве изаберу и обрадују своје малишане поклонима, рукотворинама које су с пуно љубави урадиле чланице Женске радне секције.

На овој малој свечаности окупили су се познваоци и поштоваоци рада Женеске радне секције. Отац Влада, по чијем благослову се одвија њен рад, је у својој беседи још рекао: „Можемо бити поносни што се окупљате овде и што овде стварате и преносите знање једни другима и што се дружите овде, јер је то потврда нама свештеницима да наш пут и мисија проповедања Јеванђеља може да се остварује кроз разноразне уметничке форме и да Реч Христовог Јеванђеља може да дође до људи до којих треба да дође, а то су пре свега они који нису у Цркви. А знамо да нас је управо Христос позвао да будемо апостоли и мисионари и да својим животом сведочимо своју веру и да призивамо у Цркву и Царство Божије све оне који нису чули за Царство Божије“.

Госпођа Аника Марковић већ деценију и по води Женску радну секцију и с пуно љубави и труда преноси своје богато знање и вештину на њене чланице. Обраћајући се присутнима госпођа Аника је рекла да је програм продајне изложбе, Базара конципиран као програм за децу пред празнике Детињце, Материца и Очеве. „Све што је рађено овде, рађено је с љубављу, то се види или се осећа. Све је припремљено тако да одмах можете да дате свом детету, чисто, испеглано, сређено. Није из никаквих магацина него из радионице где се то прави, играчке су од чисте природне свиле или кукичане од вуне и конца.“ Госпођа Аника је представила појединачно све чланице секције и њихове радове међу којима су поред радова из ранијих поставки: играчака од свиле, јастука с мотивима наших манастира и дечијих јунака, „тихих књига, прекривача, патикица и других радова и нове поставке, кукичасте играчке и везови с покрстицама, помало заборављене технике из времена наших бака“.

Јединственост ових рукотворина које се творе с љубављу и по свештеничком благослову преноси нас у време како су некада живеле наше баке и прабаке у побожној српској породици, а на децу која их добију, за разлику од дигитализованих, али хладних играчака, преносе спокојство и благослов.