Основна школа „Радивој Поповић“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
На почетку сваке школске године представници Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке посећују београдске школе за децу са тешкоћама у развоју и друге установе у којима се деца лече или бораве, са намером да разменимо запажања о активности у којима смо заједно учествовали током претходне школске године, али и да се договоримо око будућих заједничких програма и дружења.

На почетку сваке школске године представници Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке посећују београдске школе за децу са тешкоћама у развоју и друге установе у којима се деца лече или бораве, са намером да разменимо запажања о активности у којима смо заједно учествовали током претходне школске године, али и да се договоримо око будућих заједничких  програма и дружења.

У понедељак 02.октобра ове године посетили смо основну школу  „Радивој Поповић“ која се налази у Земун, у улици Призренска број 37,  која се бави образовањем и васпитањем деце оштећеног слуха и говора, деце са аутизмом и другим сметњама.

На месту Завода за слепе и глуве који је постојао од 1924.године основана је 17.октобра 1947.године ова школа и понела је име Радивоја Поповића, првог учитеља за децу оштећеног слуха.

У школи се образују и васпитавају деца предшколског и деведесет троје деце школског узраста али и пружа подршка редовним вртићима и школама у инклузивном образовању, а за децу која живе ван Београда обезбеђен је и интернатски смештај.

Школа има велико и лепо уређено двориште о коме се ученици са својим наставницима и васпитачима сами старају, а обухвата парк за игру за млађу децу и спортске терене за рукомет, кошарку, одбојку и мали фудбал намењен старијим ученицима.

Поред уобичајених учионица школа има и специјализоване кабинете, од којих су нам посебну пажњу привукле сензорна, сноезелин и интерактивна соба, које нам је показао наш домаћин дефектолог др Стеван Несторов.

У овим собама, које имају мекан под и зидове, струњаче и јастуке, у сигурном окружењу и на начин који подсећа на игру, дете се путем пажљиво изабраних светлосних, аудитативних, аудиовизуелних ефеката, вибрација и мириса подстиче да одговори на овакву стимулацију чула и на тај начин развије функције са којима има потешкоће.

Посебно нам се допала и интерактивна табла која се налази у холу ове школе. На овој табли се налазе различити материјали и облици употребних предмета  који служе учењу и развоју пажње и моторичких способности.

Школа има и низ секција у којима ученици развијају своја посебна интересовања и креативност а организују се и излети, посете манастирима и настава у природи. Своје радове ученици излажу у холу школе и изложбама у граду.

Директор школе  господин Жељко Покрајац је навео  да се у овој школи сваком ученику поклања посебна пажња и да се сви запослени труде да се код сваког детета развију индивидуалне способности и креативност примерене његовим личним способностима и интересовањима. И само образовање је организован тако да се  до шестог разреда настава одвија по редовном плану и програму који је јединствен за све школе у нашој земљи, а да се за даље школовање за сваког ученика, на основу стручне процене, саставља индивидуални образовни план. У центру свих активности запослених  је дете и његове потребе, његова социјализација и оспособљавање за живот и рад.

Господин Жељко Покрајац  нам је рекао да ученици који су завршили ову школу радо настављају да одржавају контакт са својим наставницима и васпитачима a да се сви, и ученици и наставници, радују што ће  се ове године 06.октобра, поводом 70 година рада школе, одржати „Скуп матураната свих генерација ОШ Радивој Поповић.“

Нашим драгим пријатељима, поводом 70 година постојања школе,  желимо да и даље ревносно раде посао за који смо се уверили да воле да раде и да наставе да се са љубављу брину о деци која су им поверена, умножавајући  тако таланте које  им је Господ дао.