Одржана продајна изложба „Илустровано житије Светог Саве“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

С благословом Његовог преосвештенства Епископа топличког Господина Арсенија у парохијском дому Спомен Храма Светог Саве одржана је од 29. до 31. јануара 2016. године продајна изложба „Илустровано житије Светог Саве“ аутора Саре Илић Горгиев иконописца из Београда. Изложбу је у сарадњи са Управом Спомен Храма организовало Верско добротворно старатељство. Приход од продаје изложених радова намењен је Црквено кухињи при ВДС-у.Свечаном отварању изложбе у суботу 29. јануара присуствовао је преосвећени владика Господин Арсеније који је благословио отварање изложбе и пожелевши добродошлицу у просторије Храма Светог Саве рекао да му је драго „да се на овај начин идејом Верског добротворног старатељства, оца Владимира и његових сарадника организује изложба која поред визуелног ужитка има и ову другу хуманитарну страну да помогнемо људима којима је помоћ преко потребна и који се, њих око 2000 хране у Црквеној кухињи. Надам се да је ово прва од манифестација које ће и други организовати овде да бисмо помогли онима којима је помоћ заиста потребна“.
Свештеник Владимир Марковић, секретар ВДС-а, је рекао да су пред посетиоцима радови на којима је приказан живот Светог Саве иконописца Саре Илић Горгијев која се одрекла прихода од продаје радова у корист Црквене кухиње при ВДС-у. Између осталог, о. Владимири јер рекао: „Могу сад да најавим сарадњу коју смо започели са Саром која је усмерена на израду посебних честитки посвећених нашим крсним славама и свечаним догађајима из литургијског и црквеног живота као што су крштења, венчања и др. Ове честитке ће се ускоро наћи у црквеним продавницама наше Архиепископије. Приходом од куповине тих честитки финансираће се неке друге милосрдне активности.“
Посетиоци су с пажњом и уживањем посматрали шеснест илустрација из житија Светог Саве. Ове илустрације нису обични цртежи, треба их видети да би се осетила њихова оригиналност, лепота и духовност. То нису фреске али кад посматрате Сарине илустрације као да посматрате житије Светог Саве приказано на нашим фрескама.
Аутор изложбе иконописац Сара Илић Горгиев је завршила Академију СПЦ за уметност и конзервацију у Београду на одсеку фрескосликарство. Живописала је капелу у болници Свети Сава у Београду. Бави се и дечијом илустрацијом од 2009. године када постаје илустратор часпоиса „Светосавско звонце“. Редован је илустратор издавачке установе „Orthodox Lighthous“ из Чикага и сарађује са другим издавачким кућама. Рекла нам је за своје илустрације „све приказане сцене сам сама осмислила из своје главе, на основу житија икона и фресака. Кроз тај рад доживела сам Светог Саву као пријатеља, много ми је драг“. Та духовна блискост и чини њене илустрације јединственим и тако лепим.
Сара је на отварању изложбе поред цвећа добила на дар и два цртежа која су је посебно обрадовала. Нацртала су их и послала јој преко своје вероучитељице госпође Милице Новаковић деца која су на лечењу у београдским болницама а воле њене илустрације које објављује „Светосавско звонце“.
Верујемо да ће сви који су купили неки од изложених радова поред радости што су помогли нашим најсиромашнијим суграђанима имати и велику радост да у својим домовима имају ове илустрације из житија Светог Саве једноставне лепоте која доноси мир и усмерава поглед на више, ка Богу. Верујемо да ће и са најављеним честиткама бити исто тако двострука радост за оне који их купују и за оне који их буду примали.