vds-logo+text
spc-sr

Обележен празник Христовог Васкрсења у Црквеној кухињи

„У почетку беше Логос, и Логос беше у Бога, и Логос беше Бог.
Он беше у почетку у Бога.
Све кроз њега постаде, и без њега ништа не постаде што је постало.
У њему беше живот, и живот беше светлост људима.
И светлост светли у тами, и тама је не обузе.“

(Јн 1, 1- 5)

На дан Васкрсења Христовог, 8. априла 2018. г. организована је подела ланч пакета у просторијама Верског добротворног старатељства. Након јутарње Литургије и причешћа, на дну Француске улице се сакупило много добрих људи заједно са волонтерима и запосленима у Старатељству који су традиционално за Васкрс у друштву најугроженијих становника наше престонице.

Данима уназад вредне руке волонтера радиле су да би на дан празника све било спремно. Најпре је офарбано преко 4 хиљаде јаја, затим направљено близу две хиљаде оброка који су по обичају дељени на свим пунктовима Црквене кухиње, а највише у самом седишту Црквене кухиње на Васкрс у подне.

На дан највећег хришћанског празника волонтери су најпре обишли 11 домова за децу и старе, са којима Верско добротворно старатељство већ годинама одржава сарадњу честим посетама и свакоразном помоћи коју овим институцијама пружа. Деци, али и нашим најстаријим суграђанима волонтери су однели офарбана јаја. То јутро подељено је око 1300 васкршњих јаја у овим установама.

У подне је уследила подела оброка, који су ове године захваљујући госпођи Катарини Дојчиновић (Kathy Fanslow), хуманитарној организацији „Наши Срби – Our Serbs”  и управи Верског добротворног старатељства били богати, а свако од корисника кухиње добио је и паковање колача које редовно дарују добри људи који инсистирају  да остану анонимни.

Преко 20 волонтера Верског добротворног старатељства је тај дан вредно радило.

Док су се корисници кухиње окупљали, вредне куварице су спремале мекике, а свако је добио по неко задужење како би процес текао што ефикасније. Читаву процедуру координисао је Василије Ковачевић, увек задужен за рад волонтера.

Јереј Владимир Марковић и ђакон Бранислав Јоцић делили су пакете, благосиљајући оне који су дошли. Сусрет свештеника и корисника кухиње увек је занимљив и пун срдачности, као и захвалности добрих људи. Деси се и понека шала, констатује се ако се неко снашао па више не долази у кухињу, ако је неко коначно добио дуго чекану пензију, а има оних и који су се оженили. Добар дух ипак не напушта људе који су услед тешких животних прилика принуђени да траже помоћ од Српске Православне Цркве.

„Нека твоја рука не буде испружена ради узимања, већ нека радије буде испружена ради давања“, речи су преподобног Јефрема Сирина које су се тај дан обистинили на најбољи могући начин. Не постоји богоугоднији моменат од даривања на дан празника, кад се прославља име неког од светитеља, а кад се прославља Васкрсење Христово, најсветији моменат у историји цивилизације, на тај дан свако наше добро дело има многоструку вредност. И Логос са почетка Светог Јеванђеља по Јовану које се читало на Васкршњој Литургији овим се отелотворује. Реч постаје дело, а дело се остварило. Све је стало у нови почетак који нам је Исус Христос проказао својим животом и жртвом коју је поднео за спасење наших душа. Најмање што можемо јесте да свако на свој начин служи и помогне оном до себе. Пример таквог служења дали су на празник Христовог васкрсења запослени и волонтери Верског добротворног старатељства.