О причешћивању деце – документ Руске Цркве

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Пред Вама се налази поглавље документа усвојеног на Архијерејском Саветовању Руске Православне Цркве „О учествовању верника у Евхаристији“. Сматрамо занимљивим за православне родитеље да прочитају одељак у вези са причешћивањем деце, припремом (постовима и исповешћу) за ову Свету Тајну.

* * *

Припрема деце за Свето Причешће има своје специфичности. Њено трајање и садржај одређују родитељи консултујући се с духовником, при чему треба да узимају у обзир узраст, здравствено стање и степен уцрквењености детета.

Родитељи који редовно приводе своју децу Светом Путиру, што је добро, треба да теже томе да се причешћују заједно с њима (уколико не могу истовремено да се причесте оба родитеља – онда наизменично). Пракса кад родитељи причешћују децу, а сами ретко приступају Светом Причешћу, представља препреку за то да се код детета створи свест о неопходности учествовања у Евхаристијског трпези.

Прва исповест пре причешћа се по 18. правилу Тимотеја Александријског врши кад дете напуни десет година, али се у традицији Руске Православне Цркве прва исповест, по правилу, обавља у узрасту од седам година. Притом време обављања прве исповести, као и учесталосг исповедања детета у узрасту од 7 до 10 година у случају да се оно причешћује сваке недеље, заједнички треба да одреде духовник и родитељи, имајући у виду индивидуалне особености у развоју детета и његово схватање црквеног живота.

За децу до три године евхаристијски пост није обавезан. По традицији, од трогодишњег узраста деца се у православним породицама постепено навикавају на уздржавање од хране и пића пре причешћивања Светим Тајнама.

До седмогодишњег узраста дете треба да је сасвим навикнуто да се причешћује на празан стомак. Од тог доба дете треба учити да чита молитве пред Свето Причешће, чији садржај и обим одређују родитељи у складу с узрастом, духовним и интелектуалним развојем детета.

Кумови на сваки начин треба да учествују у васпитавању деце у побож ности, између осталог, треба да их под стичу да се редовно причешћују Светим Христовим Тајнама и да помажу родитељима да их приводе Светом Путиру.

Извор: Штампано издање на српском језику „О учествовању верника у Евхаристији“, издавачка кућа „Чувари“, 2015.год.