vds-logo+text
spc-sr

Није важно победити, важно је учествовати

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско карловачке су се с радошћу одазвали позиву Дома за одрасла инвалидна лица у Земуну и на празник Светог цара Константина и царице Јелене 3. јуна 2016. године после Свете Литургије дошли на отварањe „Олимпијских дана“. Манифестација траје до 24. јуна а 3. јуна се обележава дан када је овај јединствени дом пре 18 година почео с радом и особама с инвалидитетом обезбедио услове да буду у потпуности збринути. Као да су велики празник победе Хришћанства и дан Дома повезани не само календарски него и крстом, симболом страдања и победе.По сунчаном и помало облачном дану одржано је такмичење у кувању гулаша у котлићу. Учестовало је 27 екипа међу којима и екипа Црквене кухиње али ван конкуренције јер је гулаш у котлићу био посан, с печуркама и поврћем. Верујемо да би био виоко оцењен не само због умешности волонтера који су га „с апетитом“ спремили него и због „зачина љубави“ који се у Црквеној кухињи редовно користи у припреми топлог оброка за сиромашне и потребите.
Међу учесницима овог такмичења владало је добро расположење. На моменте је било и суза али само због дима који је пекао очи. Било је времена за разговор и дружење јер је за кување „на дрва“, на ватри потребно више времена него што смо навикли на савременим апаратима. Питамо се само како су некад наше баке, прабаке и њихове мајке и баке у многобројним породицама све стизале да ураде.
Питамо се и одакле снага и ентузијазам за резултате које су постигли наши нови познаници које смо упознали док се гулаш полако кувао на ватри. Неки од њих су, упркос тешких облика инвалидитета победници и освајачи златних медаља на параолимпијским играма и међународним такмичењима. О томе ћемо, договорили смо се, ускоро разговарати и помоћи да их боље упознамо. Да не би било по оној народној „Далеко од очију, далеко од срца“. То што су постигли показује да су имали велико смирење у односу на своја ограничења због инвалидитета и велику веру да, упркос томе, трудом и залагањем могу да савладају спортске дисциплине и постигну много.
И сви други учесници на „Олимпијским данима“ који ће се такмичити у више спортских дисциплина „изласком на црту“ показаују да ограничење због инвалидитета није препрека да се буде активан. Међу њима смо упознали Спортско рекреативно удружење особа са инвалидитетом „Победник“ Нови Београда, Спортско друштво „Крагуј“ Удружења параплегичара и квадриплегичара из Крагујевца, Удружење параплегичара „Банат“ из Зрењанина, пријатеља Дома Ђуру Тинтора и Дом за одрасла инвалидна лица из Дољевца. Ентузијазам особа с инвалидитетом и солидарност особа које им помажу да воде активан живот могу свима нама да буду пример. Пример како се може служити ближњима а кроз служење ближњем, знамо да се на прави начин служи самоме Богу.
По завршетку такмичења проглашени су победници и додељени пехар и медаље. Али као на правој Олимпијади и овде је било „важно учествовати, а не победити“. Волонтерима је било изузетно драго што су учествовали на „Олимпијским данима“, дружили се и упознали такмичаре. Наишли су на врло љубазан пријем управнице Дома за одрасла инвалидна лица у Земуну госпође Весне Јокић и госпође Утјехе Шћекић, социјалног радника, која је заједно са корисницима и позвала волонтере да дођу на ово такмичење
Волонтери Милосрдне сцекције ВДС-а су приликом недавне посете овом Дому обећали да ће испунити три жеље и испунили су две. Учествовали су на такмичењу у кувању гулаша у котлићу и донели текст 22 псалма једном кориснику. Ускоро ће надамо се испунити и
трећу жељу а кроз редовне посете Дому заједничку жељу да се са корисницима друже и боље упознају.