Несебично залагање и труд бројних волонтера велика помоћ у раду Црквено народне кухиње

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

У Јеванђељу о милостивом Самарјанину које се читало у недељу 25 по Духовима на Светој Литургији Господ одговарајући законику каже да је човеку који је у невољи ближњи онај човек који му учини милост. И додаје „Иди па и ти чини тако“. Ове Господње речи упућене су и нама и требало би да нам стално буду на уму да не би као свештеник и левит из Јеванђелске приче прошли поред човека у невољи не осврћући се.

У Верском добротворном старатељству Архиепископије београдско-карловачке сабирају се бројни волонтери који потребитима помажу на различите начине. Свако према својим могућностима и умећу али са жељом да помогне ономе коме је помоћ потребна. Међу њима је велики број волонтера који помажу рад Црквене кухиње која, по благослову Његове светости Патријарха српског Господина Иринеја, већ, ускоро ће бити пуних шест година, припрема топле оброке за оне наше суграђане који су у оскудици и којима је то једина могућност да у току дана имају један топли оброк.

У седишту Црквене кухиње ВДС-а у просторијама у Француској 31/1 светла се рано пале и почињу прве припреме за рад кухиње. Стиже хлеб предузећа „Хлеб и кифле“ великог донатора Црквене кухиње. Стижу и волонтери по распореду за ту недељу. Сваког дана од понедељка до петка пет до шест жена припрема и дели топли оброк а још неколико волонтера помаже у његовом сервирању у просторијама кухиње у Француској. У току четири поста и средом и петком се припрема посни оброк а осталим данима спрема се мрсно. Све се обавља уз молитву, пре почетка рада и пре и после ручка када се чита и Охридски пролог Светог владике Николаја.

Волонтери се окупљају и при својим храмовима где се на пет пунктова Црквене кухиње дели топли оброк нашим најсиромашнијим суграђанима: у храму Вазнесења Господњег у Жаркову по благослову старешине протојереја-ставрофора Бранка Митровића, у храму Св. Великомученика Георгија на Бежанији по благослову старешине протојереја-ставрофора Миљка Корићанина, у храму Сабора Срба Светитеља на Карабурми по благослову старешине протојереја-ставрофора Живадина Протића, у храму Светог Јована Владимира у Медаковићу по благослову јереја Драгана Шовљанског и у храму Св. Кнеза Лазара по благослову протојереја-ставрофора Драгослава Стикића.

Рад у кухињи је динамичан, сваког радног дана осим празника треба обезбедити намернице и припремити и поделити 1800 оброка. Мора се у току преподнева ускладити подела „црквеног ручка“, како га корисници називају и разношење до пунктова у одређено време. Припремљени ручак се сипа у специјалне канистре који се заједно са хлебом кроз саобраћајну гужу развозе до храмова где су пунктови Црквене кухиње. Волонтери их преузимају и деле људима који оброк носе својим кућама.

Уз ту „физичку“ видљиву припрему и поделу топлог оброка и „корице“ хлеба потребитима присутан је и невидљиви моменат да се са човеком који је у невољи подели његова мука, да се он саслуша, да му се помогне и пружи подршка. А учинити ближњем милост у Име Господње је посебна одговорност због чега се волонтери и запослени у Верском добротворном старатељству на челу са јерејем Владимиром Марковићем секретаром посебано труде да све што раде, раде с љубављу и на најбољи могући начин у славу Божију.