Небеска вертикала

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

На други дан Божића и празник Сабора Пресвете Богородице, 8. јануара 2016. године, волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке присуствовали су Светој Литургији у капели Васкрсења Христовог у параклису Окружног затвора у Београду. Началствоваo je јереј Глигорије Марковић, духовник у Окружном затвору Србије и Специјалној затворској болници а прислуживао је ђакон Бранислв Јоцић.
Небеска светлост која је рођењем Христовим обасјала свет на свакој Светој Литургији обасјава срца верног народа који на њој учествује. Тако је било и на овој Литургији кад су појане божићне химне и тропари пуни радости у изузетно лепо живописаној капели са бадњаком и сламом који подсећају на Витлејемску пећину и прославу Божића у породичном дому. Прочитане су и три беседе Светог Владике Николаја из Охридског пролога у славу Пресвете Деве Богородице најбоље путоводитељице и брзопомоћнице свакоме ко јој се обрати.
Отац Глигорије је честитао Божић и пожелео присутнима добро здравље и мир у срцу јер ће онда много лакше савладати све изазове које доноси живот. Додао је да „само вертикала нам може дати мир, она је присутна без обзира у ком смо простору, Божија милост се излива на сваког човека. Ево овде са вама смо ми свештеници, људи из ВДС-а и запослени у овој установи да заједно поделимо радост Божића, долазак Спаситеља који ће измирити све супротности. Имамо сви ми своје животне проблеме у овом врло динамичном времену и потребна нам је вертикала да препознамо и сачувамо тај мир у себи“.
У затвору важи правило да ко има средстава на слободи има и у затвору а ко нема на слободи он нема ни кад је лишен исте и зато су волонтери ВДС-а приликом ове посете Окружном затвору донели 800 поклон пакета за личну хигијену и то бријаче, влажне марамица, асепсол, обичне марамице, сапуне, шампоне и др.
Наишли су као и увек на изузетно добар пријем од стране управе и запослених у овој установи. Срдачно су примљени од стране начелнице притвореника госпође Горане која је присутне упознала са свим програмима које управа затвора спроводи а наручито после пуштања из затвора.
Присуство на Литургији у капели Васкрсења Христовог Окружног затвора у Београду био је и за волонтере посебан благослов. У празничној радости усмерио је њихов поглед на Распетог Христа и разбојника, покајаног који Му је био с десне стране на крсту и први ушао у Рај.