Небеска удица

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

На празник Св. ап. Андреја Првозваног, у недељу 13. децембра 2015. године после, Св. Литургије волонтери Милосрдне секције Верског добротвоног старатељства Архиепикопије београдско-карловачке су посетили Специјалну болницу за рехабилитацију и ортопедску протетику познатију као „Рудо“. Рехабилитација траума захтева време тако да пацијенти ове установе у њој проводе по неколико месеци. У највећем броју случајева шећерна болест је узрок тешких оштећења екстремитета.

Међу болесницима су биле две особе које добро познају ВДС. Један од њих је Петар, млађи човек који је три године био корисник Црквене кухиње у Француској 31 и захвалан је због тога. После онога што му се десило са ногама, „подвукао је“ како каже „црту“, више не пије и потпуно је променио живот. У току разговора је пољубио крст који носи на грудима. Неколико његових „другова“ који су се окупљали око чесме у Скадарској више није живо. Рекао је да ће после изласка из болнице бити смештен у Прихватилишту за одрасла лица у Кумодрашкој и да би, кад потпуно заврши рехабилитацију и друге формалности, желео да ради и нађе посао према својим могућностима.

Други наш познаник је познати књижевник Зоран Милојевић који је био гост на књижевним вечерима у организацији ВДС-а на Православном народном универзитету у сали Патријаршије и чест гост у Француској 31. Одмах је поменуо и покојног оца Љубу коме је дан раније одржан парастос на петогодишњицу од упокојења. Оца Љубу је добро познавао из раног детињства и о њему је рекао: „Кад су се сви крили, он је волео да га сви виде. Кад су сви ћутали он је грмео. Кад су сви плакали он је певао хвалоспеве Богу.“

О својој болести господин Милојевић је спевао песму коју нама је изрецитовао а узрок болести овако је описао: „Бог ме је опоменуо, могло је бити и горе. Људи нису свесни ни шта имају ни шта немају. Ја сам типичан пример човека који зна, а знање није употребио како треба. Не живи се од речи, него од дела. Тако пролазимо ми који знамо а не придржавамо се мислећи – ма неће мени ништа.“ Милојевић по изласку из болнице очекује промоцију свог новог романа о Косову и Метохији „Ушима гледам, очима слушам“ у којој ће бити и ова песма. На промоцију нас је позвао а песму први пут објављујемо:

 

Исповест Косову

Играо сам се животом
снагом дима и пепела
и живот је добио битку.
Изуо ме је из ципела.

И стално сањам руже са Баира
осећам мирис моје липе.
Сада тамо широм Чаира
прве јесење кише сипе.

Дуго сам искакао из шина,
возио левом страном улице
а онда ме снашла мина
са ликом небеске удице.

Небо се љуто обрушило
и мојим злом ме нахранило.
Тада се у мени срушило
све што ме је од живота бранило.

Христос ми је дао шансу
да Косово моје поново видим
и стихове као за романсу
да се пред Косовом не застидим.