vds-logo+text
spc-sr

НБС – Хуманошћу против глади

Прохладног и ветровитог преподнева 20. октобра 2016. године Црквеној кухињи ВДС-а испоручена је велика донација у намерницама Народне банке Србије. У просторијама кухиње у Француској 31 била је у току подела топлог оброка за наше најсиромашније суграђане и гости из Народне банке су на лицу места могли да виде волонтере који су тог дана припремили, скували и поделили топли оброк и кориснике кухиње којима је то у већини случајева  једина прилика да за столом, као људи поједу нешто топло.

Народна банка Србије и ове  јесени је великом акцијом прикупљања хране у свом колективу показала друштвену одговорност а њен колектив да има слуха за потребе наших најсиромашнијих суграђана и да жели да им помогне. Акцију прикупљања хране под називом „Хуманошћу против глади“ у трајању од 18. до 19. октобра 2016. године успешно је организовало и спровело Одељење за комуникације. Позив „Довољно је да свако од нас донесе по један килограм намерница  да бисмо обезбедили толико потребне оброке за 1.800 корисника“  наишао је на велики одзив запослених у Народној банци Србије. Прикупљена је велика количина намерница потребних за рад Црквене кухиње.

На пунктовима где се прикупљала храна волонтери Верског добротворног старатељства су у сусрету са запосленима могли да виде њихову солидарност и искрену жељу да својим прилозима помогну најугроженијим суграђанима. То су спонтано можда најлепше изразила две службенице рекавши „Сваки пут кад дођете ми смо ту“ и  „Важно је да има“.

Представници Народне банке Србије господин Немања Мацут и госпође Тимеа Сомер и Бранкица Кецман су одмах по завршетку акције „Хуманошћу против глади“ у четвртак 20.октобра 2016. године организовали испоруку прикупљених намерница и посетили ВДС. Корисници Црквене кухиње који су се затекли у дворишту помогли су у истовару  намерница које су допремљене у два комбија.

Јереј Владимир Марковић секретар Верског добротворног старатељства  се захвалио колективу Народне банке Србије која од почетка подржава рад Црквене кухиње на великој донацији у намерницама. Гостима којима су кроз досадашњу сарадњу у многоме познате активности ВДС-а отац Влада је говорио о структури корисника, о људима с маргине друштва, „без игде ичега“. Рекао је да је нажалост све већи  број људи којима је потребна помоћ како кроз рад Црквене кухиње тако и других ресора ВДС-а. Данас је веома угрожена породица, рекао је отац Влада и ВДС с великим трудом спроводи акцију „Подршка породици“  којом су посебно обухваћене вишедетне породице.

Представници Народне банке Србије ће верујемо пренети  изразе захвалности јереја Владимира Марковића испред Верског добротворног старатељства на великој донацији у намерницама које је прикупио колектив Народне банке Србије и пренети своје утиске о Црквеној кухињи чији рад су својим прилозима чланови колектива помогли.

Овом приликом прикупљене су намирнице у следећим количинама:

  • шећер – 165 кг
  • Зачин “Ц” – 68 кг
  • Алева паприка – 21 кг
  • Пиринач – 149 кг
  • Конзерве – 62 кг
  • Тестенине – 131 кг
  • Остале намирнице – 116 кг

Укупно је прикупљено 712 кг намирница.

Нека се добро добрим врати.