Наше дружење је било искрено, они су то осетили и прихватили нас

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Посета Установи за децу и младе „Сремчица“

По сунчаном и за ово доба године изузетно топлом дану у недељу 20. октобра 2019. године волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су посетили Установу за децу и младе „Сремчица“. Дошли су после Свете Литургије на којој је читано Јеванђеље о томе како су галилејски рибари, потоњи апостоли уловили велико мноштво риба тек пошто су по Речи Господњој бацили мреже на дубину (Лк. 5, 1-11). Можда ми, по угледу на ову Јеванђељску причу нисмо свесни колико је узалудног посла, непотребних и бесплодних актиности, планова, неразумних жеља, греховних навика – плићака у нашем животу. Као што су галилејски рибари целу ноћ узалудно ловили тако у многоме пролазе дани нашег живота. Док Господ Исус Христос не покрене наше срце да кроз покајање уским путем живота по Јеванђељу попут рибара „бацимо мрежу у дубину“ и „извучемо добар улов“ чисто срце и дарове Духа Светог и све што је потребно за спасење наше душе и Живот Вечни.

У пространом дворишту Установе за децу и младе „Сремчица“ љубазно нас је поздравила госпођа Жељка васпитач и окружили млади који овде бораве који су помогли да истоваримо пакете за личну хигијену и воће које смо донели. Са нама су дошли Игор Илић и Душан Ђорђевић студенти Православног богословског факултета Универзитета у Београду који увек радо иду са Милосрдном секцијом и својом свирком и песмом уносе живост код свих узраста које посећујемо.

У току целе посете деца и млади су желели да са нама разговарају, да нам кажу како се зову и да сазнају како се ми зовемо и да се са нама фотографишу. Госпођа Жељка васпитач у групи мање деце која су јој стално присно прилазила је све време била са нама. У Дому борави око тристотине штићеника с умереним и тежим интелектуалним сметњама. Деца и млади похађају Основну школу „Антон Скала“ и средњу занатску школу „Петар Лековић“ и Школу за основно и средње образовање „Свети Сава“ на Умци. Ове године је Установа прославила велики јубилеј педесет година рада а ускоро ће прославити своју славу и заштитника Светог Краља Милутина који је својим великим милосрђем према потребитима претеча социјалне бриге и заштите код нас.

Дружили смо се у дворишту. Једна група је уживала у песми и свирци Игора и Душана, друга у фудбалу где је у „првој постави“ била Сандра а судио је Василије. Репертоар песама је био шаролик од неколико духовних до забавних и народних које су већином млади знали и с великим задовољством певали и пљескали рукама. Упознали смо Ирену која воли да глуми. Показала нам је шта зна и изрецитовала песму „Обиђеш свет на листу папира, сазнаш све тајне као од шале“ са којом ће учествовати на једној манифестацији на Сајму књига у Београду који је у току.

Као што су нас на улазу дочекали тако су нас до излаза испратили млади из овог Дома. Њихове интелектуалне могућности су скромне али како кажу њихови васпитачи многи не препознају њихову чистоту, искреност и да код њих нема лицемерја. Пажња коју смо им указали и наше дружење је било искрено, они су то осетили и прихватили нас. Као што и пише на улазу у двориште: „Гледај ме срцем да би ме боље разумео“ што би било лепо да можемо да применимо и у свакодневном животу.