Наша деца

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

У недељу, 27. 11. 2016. године после Свете Литургије, волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Српске православне цркве, посетили су четврти пут ове године, децу  Центра за интеграцију младих- Свратиште за децу улице у Београду, Крфска број 7а.

Деца која  долазе у Свратиште, старости од пет до петнаест година, суочена су са изразитим сиромаштвом. Она живе у баракама или објектима саграђеним од картона, најчешће без воде и струје, а раде на улици.

У  Свратиште долазе добровољно, да ручају и да се окупају, добију чисту одећу или обућу, школски прибор, да се играју.

Често долазе пре школе како би се припремила за школу, а после школе како би могла да ураде домаће задатке и да уче. Сарадници који се брину о деци труде се да  деца стекну навику да редовно похађају школу и да прихвате да је школовање важно, као и да стекну и друге неопходне животне навике и понашања.

У Свратишту се организују и различите радионице, посебно уметничке, на којима деца нарочито воле да учествују, а у шта смо се и уверили обзиром да на зидовима у дневном боравку Свратишта има велики број њихових цртежа и колажа.

Волонтери Милосрдне секције увек са радошћу обилазе децу и труде се да их подрже и охрабре, да им колико могу и бар на кратко скрену мисли са њихове не тако лепе и срећне свакодневице.

И поред лоших животних услова у којима деца одрастају у Свратишту је увек забавно и весело.

Чим смо дошли, пошто су се са нама поздравила, деца су одмах донела неколико табли за игру „Не љути се човече“, свеске за цртање и писање, „домине“ уз помоћ којих се уче слова и састављају речи, књиге за читање, сликовнице.

Волонтера је увек недовољно а деце много, тако да су се деца просто отимала за нашу пажњу.

Да уз нашу помоћ учи да пише и чита посебно је била заинтересована девојчица која је због услова у којима одраста, тек са 10 година  пошла у први разред основне школе.

Један од волонтера организовао је квиз знања, тако што је деци која су била подељена у две екипе, постављао питања која се односе на природу и свет који нас окружује, примерена њиховом узрасту, на која су деца уз смех, шале и навијање одговарала.

Време проведено у Свратишту просто је пролетело.

Одлазећи из Свратишта били смо дубоко свесни да се поред нас увек налази неко коме је помоћ потребна и да ће нам бити тешко ако смо у могућности да помогнемо а то не учинимо. Помоћ може бити различита, како материјална тако и свака друга  у складу са нашим могућностима.

Међутим, некада је потребно само одвојити мало свог слободног времена и поделити га са неким.

Пружити љубав је бесплатно.

Вера Михајловић