vds-logo+text
spc-sr

Мостови братске љубави у Христу

И ове године је у организацији ВДС-а пут Грчке кренула група деце на бесплатно летовање. Путнике је лично благословио и испратио Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј заједно са својим викарем, владиком Арсенијем. Један од наших великих добротвора и покровитеља овог путовања фирма „Ласта“ је опет послала своју посаду и летење по Грчкој је могло да почне.
Поред вишедетних породица групу су чинили и ученици београдске и нишке Богословије у пратњи својих професора-разредних старешина ђ. Бошка Савића и ђ. Ранђела Стошића.
Домаћин Митрополит Китруса, Катерине и Платамона Г. Георгије са својим сарадницима и епархиотима, се трудио да у свему удовољи својим гостима како би боравак сада већ својих пријатеља из Србије био што пријатнији.
Деца су тако поред, познатих летовалишта овог краја, као што су Плака Литохору, Олимпик бич и Лептокарија, обишли и музеј Олимпа, антички музеј Дион, манастире Св. Дионисија Олимпског и Св. Јефрема Сирина. Али посебну духовну гозбу Митрополит је приредио када је позвао групу из Србије да му се прикључи у обиласку Св. Горе бродом. Ово је била ретка прилика, погову за наше српске мајке, да целивају Св. мошти из ризнице манастира Григоријата и то: део Часног Крста, затим, мошти Св. Анастасије римљанке, Св. Фотине самарјанке, Св. Макрине, сестре Св. Василија Великог и Св. Григорија Богослова. Посебна духовна радост и благослов за све чланове групе.
На недељној Св. Литругији у Лептокарији началствовао је Митрополит Георгије уз саслуживања свештеника и ђакона из Србије. Домаћин у Литохору био је о. Атанасије Царухас и том приликом секретар ВДС-а, свештеник Владимир Марковић уручио је домаћинима поклон благодарења икону Пресвете Богородице Млекопитатељице заштитнице Старатељства.
У духу хришћанског гостољубља домаћини су приредили и свечани ручак пријатељства и дружења. Наиме, на ручак су били позвани, поред омладине ове локалне Митрополије, деца из Православне Митрополије из Пољске и Молдавије. Међу званицама је био духовни отац домаћина групе, такође, велики пријатељ Српског црвке, Митрополит Верије, Наусе и Камбане Г. Пантелејмон. Уз упознавање, разговор, дружење, песму и игру језичке баријере су нестале и сви су осетили да нас спаја Дух Христов. Можемо слободно речи да су оваква дружења залог будућих заједничких прегалаштва и зближавања сестринских цркава.
Још један моменат који је оставио посебан утисак је учествовање гостију из Србије у свечаном богослужењу за празник Преображења у месту Платамону а посебно у свечаној литији која је ишла улицама овог рибарског месташца. Мелодија празничног тропара „Преобразил сја јеси“ је одзвањала у читавом селу и на црквенословенском па су сви православни Словени туристи моглу да чују и на свом језику део молитава. После свечане празничне вечере Митрополит је посветио време богословцима из Србије и одговора на много питања из свог богатог педагошког искустава а посебно о мисионарењу по Африци где је уважени Митрополит био гостујући професор богословија на црном континенту.
За крај путовања остављен је за обилазак Солун и његове светиње. Благодаримо нашим домаћинима нека им Господ узварати по Својој милости и позивамо их да и они нама у госте што пре дођу како бисмо узвратили љубав. Благодаримо и Господу нашем и Патријарху нашем на молитвама што се група ових дана вратила у Србију, сви здрави, задовољни и препуни утисака.