Митровдан у Стационару у Диљској

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Дом за стара лица Геронтолошког центра Београд, Стационар у Диљској на Карабурми сваке године са великом пажњом обележава своју славу Светог Димитрија. Чланови милосрдних секција Верског добротворног старатељства и храма Светог Александра Невског су 8. новембра 2015. године после Свете Литургије дошли у Дом да заједно са корисницима, колективом и управом Дома узнесу молитве Светом Димитрију, великом Божијем угоднику и прославе славу. На позив ВДС-а прославу је улепшао Дечији хор Првог београдског певачког друштва којим је дириговала госпођа Радмила Кнежевић. У пригодном програму избор из прозе Јована Дучића казивао је глумац Александар Дунић.

Деца су отпевала Оче наш, Свјати Боже, Људи ликујте и песме Цело село моје, Тај таврље и Тамо далеко. Њихови звонки гласови и радосна лица, уз славску икону, свећу, колач и жито су употпунили празничну атмосферу и многе кориснике подсетили на време кад су у својим домовима славили крсну славу.

Своје стихове посвећене слави је већ традиционално рецитовала корисница Дома госпођа Љиљана Живановић.

Драги Боже, помози ми да се речи сложе
Нову песму да искују
На Митровдан да је виде, да је чују
Дао ми Бог просветљење да заволим ово одељење
Стационар а мој дом
Свештениче драги оче
Тамјаном цели дом окади
Да живимо спокојно у љубави и у нади

На столу су
славски колач, славско вино, очитана панаија
као Сунце светлост шири упаљена славска свећа
То је срећа, то је срећа
Уз босиљак што мирише и болестан лакше дише,…

Најсвечанији тренутак је био када је дошао парохијски свештеник протојереј- ставрофор Илија Росић и појући „Свјати Мученици“ пресекао славски колач.

Сваком човеку је потребна лепа реч и пажња поготову ако је слаб и немоћан. Посетом Стационару у Диљској чланови милосрдних секција ВДС-а и храма Светог Александра Невског су желели управо то, да кажу лепу реч, укажу пажњу и заједно са својим домаћинима прославе Бога и Светог великомученика Димитрија мироточивог. А осмех на лицу и „раширене руке драгим гостима“, како је у својим стиховима рекла песникиња Љиљана су најлепша добродошлица и волонтери је радосно и са захвалношћу прихватају.