Милосрдна секција ВДС-а на Онкологији и одељењу хематологије

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

На празник светих мученица Вере, Наде, Љубави и мати им Софије Милосрдна секција ВДС-а посетила Дечије одељење Института за онкологију Србије и Одељење хематологије Дечије клинике у Тиршовој.

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су се у среду 30. септембра 2015. године заједно са ђаконом Браниславом Јоцићем, у уобичајено време, у раним поподневним часовима окупили пред Институтом за онкологију да посете децу која се лече на Институту и на Одељењу за хематологију Дечије клинике у Тиршовој. Заједно са јерејем Зораном Керезовићем, духовником ових клиника, волонтери Милосрдне секције са ђаконом Браниславом Јоцићем су се помолили за здравље деце, разговарали и дружили се са децом и њиховим родитељима и поделили свеже воће.

Свака посета болесној деци увек је праћена размишљањем о тежини крста који носе деца и њихови родитељи и вером да се и тај крст уз Божију помоћ може смирено носити. Наше дружење током ове посете на дан када прослављамо свете мученице Веру, Наду, Љубав и мати им Софију у недељи по празнику Воздвижења Часног Крста – Крстовдана било је прожето жељом да поделимо бригу, донесемо радост и покажемо нашу веру, наду и љубав уз молитву Светим мученицама „Зато њих гледамо како су се са мудрим девојкама уневестиле Женику, Господу Христу. Са њима се и ми веселимо, прослављајући успомену њихову, и говоримо: Исповеднице Свете Тројице, Вера, Надо и Љубави, у вери, нади и љубави утврдите све нас“.

Волонтери Милосрдне секције су прво посетили Одељење хематологије Дечије клинике у Тиршовој и разговарали са децом и родитељима и поделили воће. Отац Зоран се помолио за свако дете понаособ да Господ Бог наш који лечи од сваке дуготрајне и тешке болести излечи сада младенце своје од њихових болести и да их спасе. Отац Зоран је одговарао на питања родитеља и давао духовне савете.

На Дечијем одељењу Института за онкологију деца и њихови родитељи су брзо дошли у просторије дневног боравка кад су чули да је дошао свештеник. Отац Зоран се помолио Господу, лекару душа и тела да децу Господ помилује, спасе и исцели и причестио младенце Телом и Крвљу Господа нашег Исуса Христа. Затим је обишао и причестио децу која су због терапије остала у својим собама. Отац Зоран је свој деци поделио иконице Светог Нектарија егинског чудотворца и по завршетку посете отишао да се са одраслим особама, пацијентима на Институту помоли Господу и Светом Нектарију за оздрављење и прочита акатист њему посвећен.

Волонтери Милосрдне секције ВДС-а и ђакон Бранислав су се дружили и разговарали са децом и њиховим родитељима у просторијама дневног боравка и по собама. Животне приче су различите, неке и драматичне али тамо где је вера у Бога она осветљава пут и даје снагу родитељима и деци да не клону. Овог пута су уз децу биле и две баке које су на својим плећима храбро понеле болест њихових унучића.

Знамо да је на нама да носимо крст који нам је додељен, да га носимо смирено с вером, надом и љубаљу очију подигнутих према Господу који је и Сам носио претешки али за нас спасоносни Крст. Али исто тако би требали да знамо и увек имамо на уму да нам је Господ оставио моћно оружје у свим тешкоћама и искушењима. Крст Свој

Часни који је „непобедива победа“ како се о њему пева на свим богослужењима у нашој Цркви у току целе недеље по празнику ВоздвижењаЧасног Крста – Крстовдана.