vds-logo+text
spc-sr

Литургијски фестивал у Жаркову

У храму Вазнесења Господњег у Жаркову 28. маја 2016. године одржан је VIII Литургијски фестивал. Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније служио је свету архијерејску Литургију уз саслужење више свештеника и ђакона. Литургијски фестивал организују вероучитељи Актива основних школа Општине Чукарица уз подршку и сарадњу са ГО Чукарица. У организацији Фестивала учествује и Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке припремањем хране за децу учеснике фестивала.

Сви вероучитељи Актива основних школа Чукарице доводе своје ученике на опште литургијско сабрање. По завршетку Литургије, испред храма, за децу је организован садржајан културно-уметнички програм. Пред почетак програма, окупљенима се обратио Епископ топлички г. Арсеније и свечано отворио VIII Литургијски фестивал, пожелевши да сада већ традиционлано окупљање, траје и даље, а другима да постане подстрек.

На приредби су наступали ученици основних школа са Чукарице и њихови гости, музички састав Ступови, КУД Свети Ђорђе, етно група Ђоко Павловић, виолинисткиња Јована са мајком. Након уметничког програма ученици су направили предах и послужили се припремљеним сендвичима и соковима. После предаха ученици су учествовали у занимљивим радионицама које су им припремили њихови вероучитељи. Организоване су трке у џаковима, такмичење у ношењу дрвених јаја у кашикама, надвлачење конопца, плетење бројаница, игре брзине и спретности, радионица прављења мозаика, учење рада са полимерном глином, прављење магнета итд. За победнике у тркама обезбеђене су награде ЦД и ДВД музичког састава Подигнимо Ступове. Следећа пауза је искоришћена да се деца послуже слаткишима. Током Фестивала ученици су сакупљали новчану помоћ за ученицу Специјалне школе из Умке Анђелу Стефановић којој су неопходна средства за лечење.

Циљ фестивала је да се код ученика афирмише стваралаштво и заједништво, да се деца из различитих школа међусобно упознају и друже кроз разноврсне спортске и друштвене активности, а и изнад свега, да се ученици упознају са литургијским начином живота и да другог поред себе доживе као свог ближњег.

Одбро за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке