vds-logo+text
spc-sr

Летовање ученика Богословија у Грчкој

Другу годину за редом са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке организује бесплатно летовање за ученике Богословија СПЦ. Домаћин нашим ученицима је Митрополит китруски, Катерине и Платамона Господин Георгије, велики пријатељ нашег народа и наше Свете Цркве.

Ове године на летовање су пошли ученици из Богословије Светог Саве у Београду, Светог Јована Златоустог у Крагујевцу и Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу.

Ђаци су пошли у пратњи Секретара Верског добротворног старатељства јереја Владимира Марковића, јереја Дејана Крстића, јереја Љубише Костића, ђакона Бошка Савића, професора Александра Јефтића и професора Немање Старовлаха.

Пре поласка на пут ученике Богословија је благословио Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј који је уз благослов упутио и кратку поуку ученицима о значају и важности школа које ученици на овом путовању представљају као и о братској љубави која веже наша два народа, српски и грчки народ.

„Велика је ствар када млади људи представљају свој народ и када се у сусрету са нашим братским народима упознају са њиховом вером и културом и када све оно позитивно понесу са собом и тако унапреде своју веру и своју културу. Наш братски грчки народ одувек гаји љубав према нашем српском народу и те мостове љубави треба чувати и неговати и ја вам желим да се лепо одморите и припремите за почетак нове школске године и да на достојанствен начин представљате нашу Свету Цркву“, рекао је између осталог Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј.

Окрепљени патријарашким благословом и речима поуке ученици су 18. августа у вечерњим сатима кренули пут Грчке где ће током десетодневног боравка посетити велике Светиње Олимпске регије китруске Митрополије, манастире Светог Дионисија, Светог Јефрема Сирина, Митрополију Веријску и манастире Светог Јована Претече, поклониће се икони Пресвете Богородице Сумила, обићи место проповеди Светог Апостола Павла у Верији, храмове у Солуну, стари антички град Дион и поморски музеј у планинском месту Литохоро у подножју Олимпа. Поред тога биће доста времена и за купање у мору, упознавање, дружење и размену искустава будућих свештенослужитеља из наше три Богословије.