Летовање ученика Богословија у Грчкој

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN

Другу годину за редом са благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја Верско добротворно старатељство Архиепископије београдско-карловачке организује бесплатно летовање за ученике Богословија СПЦ. Домаћин нашим ученицима је Митрополит китруски, Катерине и Платамона Господин Георгије, велики пријатељ нашег народа и наше Свете Цркве.

Ове године на летовање су пошли ученици из Богословије Светог Саве у Београду, Светог Јована Златоустог у Крагујевцу и Богословије Светог Кирила и Методија у Нишу.

Ђаци су пошли у пратњи Секретара Верског добротворног старатељства јереја Владимира Марковића, јереја Дејана Крстића, јереја Љубише Костића, ђакона Бошка Савића, професора Александра Јефтића и професора Немање Старовлаха.

Пре поласка на пут ученике Богословија је благословио Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј који је уз благослов упутио и кратку поуку ученицима о значају и важности школа које ученици на овом путовању представљају као и о братској љубави која веже наша два народа, српски и грчки народ.

„Велика је ствар када млади људи представљају свој народ и када се у сусрету са нашим братским народима упознају са њиховом вером и културом и када све оно позитивно понесу са собом и тако унапреде своју веру и своју културу. Наш братски грчки народ одувек гаји љубав према нашем српском народу и те мостове љубави треба чувати и неговати и ја вам желим да се лепо одморите и припремите за почетак нове школске године и да на достојанствен начин представљате нашу Свету Цркву“, рекао је између осталог Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј.

Окрепљени патријарашким благословом и речима поуке ученици су 18. августа у вечерњим сатима кренули пут Грчке где ће током десетодневног боравка посетити велике Светиње Олимпске регије китруске Митрополије, манастире Светог Дионисија, Светог Јефрема Сирина, Митрополију Веријску и манастире Светог Јована Претече, поклониће се икони Пресвете Богородице Сумила, обићи место проповеди Светог Апостола Павла у Верији, храмове у Солуну, стари антички град Дион и поморски музеј у планинском месту Литохоро у подножју Олимпа. Поред тога биће доста времена и за купање у мору, упознавање, дружење и размену искустава будућих свештенослужитеља из наше три Богословије.