Летовање ученика Богословија у Грчкој

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и Митрополита китруског Г. Георгија већ четрврту годину за редом наставља се сарадња Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке са Митрополијом Китруса, Катаринија и Платамона у Грчкој. И ове године плод те сарадње је бесплатно летовање за ученике српских богословија у периоду од 8.-18. августа 2019. године у Катеринију испод планине Олимп.

На летовање које је много више од тога, које представља духовно поклоњење светињама олимпијске регије и упознавање са обичајима и црквеном праксом грчке цркве пошли су ђаци четири богословије у пратњи својих професора и Генералног секретара ВДС-а јереја Владимира Марковића.

У пратњи проф. ђакона Немање Калема пошло је 14 ђака београдске богословије, проф. Немања Старовлах повео је 12 ђака крагујевачке богословије, у пратњи проф. презвитера Бобана Стојковића и презвитера Ђорђа Мирковића било је 13 ученика нишке богословије и ове године по први пут са професорима Александром Крстићем и Стефаном пошло је 8 ученика богословије у манастиру Крка.

Митрополија китруска поседује интернат за живот ученика у насељу Зворонос, делу Катеринија, где су богословци били смештени. Поред зграде интерната на поседу се налази прелепа црква посвећена Св. Мученици Софији и њеним ћеркама Вери, Нади и Љубави, старачки дом са преко 30 корисника и ресторан-кухиња где су се хранили ученици из Србије.

Летовање је осмишљено тако да ученицима буде и одмор и прилика за учење. Сваки слободни тренутак се користи да се ученици опусте, оду до мора, на плажу, да се баве спортовима у води, на песку и да се лепо упознају и здруже укидајући разлике које постоје међу њима, да осете да су део једне Цркве и једне породице. Колико сутра ово ће им много значити да лакше прихвате једни друге када буду даље наставили своје школовање на факултетима наше цркве. Обично у сусрету са вршњацима из других школа богословци доживљавају специфичности свог литургијско-интернатског начина живота као повод за неразумевање. Овде тога није било јер брзо увиђају да деле иста стремљења, идеале и ограничења.

Поред одмора искористили су изузетну прилику да учествују у мноштву богослужења којих у овом Великогоспојинском посту има у грчкој цркви. Прве недеље у храму у Неи Порију митрополит Георгије је служио архијерејску литургију на којој су му саслуживали свештеници из Србије, а богословци су здруженим гласовима одговарали на Литургији. Та лепота хорског појања и заједништва на Литургији су многе мештане и туристе из православних земаља оставили без речи.

Митрополит Георгије гаји посебно поштовање и љубав према ученицима богословија што је у својој проповеди добродошлице на овој првој Литургији поделио са својим верницима и што су сви они осетили и доживели као посебну благодат.

Други пут су богословци својим хорским појањем песама посвећених Пресветој Богородици били у пратњи верне копије иконе Богородице Тројеручице хиландарске, у Паралији, у навечерје празника Успења Пресвете Богородице прослављајући га заједно са мноштвом својих сународника из Србије и домаћинима Грцима по новом календару. Митрополит Георгије је ту показао свој изузетно изражен осећај за обичне људе, за њихове свакодневне потребе и разумевање за живот који никада не тече мимо Цркве. Уместо да негде тамо у саборном храму Катеринија прослави богослужбено навечерје свог омиљеног празника, „летњу Пасху“, он је одлучио да са гостима из Србије, свештеницима, ђаконима, децом која се уче страху Господњем и мудрости Његовој изађе у литију кроз препуну Паралију, да пробуди пажњу свим туристима окупљеним одасвуд да је сутра велики дан, празник и радовање. Да им пронесе икону њихову чудотворну Тројеручицу да их подсети ко су и одакле су дошли. Прелепо вече пуно молитава, братске љубави и поштовања. И поново су богословци са Митрополитом поделили трпезу љубави у крипти цркве у Паралији.

Сутрадан на празник Успења Пресвете Богородице поноћну литургију у храму Св. Христофора у Катеринију служио је митрополит Георгије са свештеницима из Србије и поново су протопсалт Немања Старовлах и ђаци из четири богословије одговарали на литургији. Било је свечано и радосно као код куће па ипак тај им је осећај омогућио великодушни домаћин. Поново су на трпези љубави поред митрополита седела деца, ученици богословије. Следеће вечери литија у Лептокарији. И овде је протопрезвитер Атанасије Царухас, веома вредан свештеник посвећен мисији цркве, са својим верницима за храм набавио велику светињу, икону Богородицу Тројеручицу хиландарску копију. Њу су литијски митрополит Георгије, свештеници, богословци и сав верни народ пронели кроз Лептокарију и унели свечано у храм где ће бити трајна молитвена заштита и утеха свима који јој са вером приступе. И овде су богословци певали Пресветој Богородици из свег грла, сложно као један. И поново су седели за столом са Митрополитом као први и најважнији гости. Наредне вечери су доживели непоновљиво искуство. Имали су прилике да чују од митрополита како изгледа мисија цркве у Конгу у Африци. Прича о љубави, одсуству себичности, учењу, исправљању, давању и примању, савршенству у једноставности, занемаривању форме на рачун одржавања суштине и одсуству сваке типолатрије. То је за многе ђаке била лекција живота. Одговор на питање зашто смо присутни ту где јесмо, зашто смо у Цркви, они у својим школским клупама. Постало је након ове вечери јасније свима. Мисија и сведочење Цркве некоме је живот, начин на који живи и дише, за шта се живи и жртвује до краја попут повређеног момка који је да би пронео вест у удаљен крај ризиковао свој живот. Он је своју службу Цркви доживео као спасоносну.

Наредног дана је митрополит организовао за све богословце свечану вечеру и дошао да се поздрави са свима. Да подели свој архипастирски благослов и да нас позове да и наредне године будемо његови гости. Тада су богословци добили иконице Пресвете Богородице Сумела, заштитнице свих избеглих понтских Грка који већ полако чине већину у олимпијској регији Катеринија и околине.

Сутрадан је отац Бобан Стојковић уз саслужење свештеника и ђакона уз појање богословаца одслужио Свету Литургију у храму Св. Софије. Упутио је поуку свим ђацима и благодарење домаћинима.

На путу кући, професор Немања Калем се са ђацима још поклонио свим већим храмовима у центру Солуна и јунацима сахрањеним на српском војничком гробљу на Зејтилнику.

Уз све доживљено и поклоњење великим светињама, манастиру Св. Јефрема Сирина, Колиндрос, Старом и Новом манастиру Св. Дионисија Олимпског, целивање моштију св. Григорија Богослова, Јована Златоустог, Св. Харалампија, Св. Пантелејмона, тешко можемо да кажемо да је ово било обично летовање.

За нас који смо пратили и бринули да све протекне добро ово је било више него потребно и корисно ходочашће. Деца су нас научила својој вери тј. подсетила да не бринемо у њиховом друштву и да ће све на крају бити добро и тако је и било; а домаћини су нас научили шта је наше највеће благо и богатство. То су са свим својим врлинама и манама ове будуће, нове генерације свештенослужитеља, ови стармали; што би св. Николај рекао за своју проповед прастара, а увек нова. То су будући ђакони, свештеници, монаси, владике, испосници, молитвеници, мученици, светитељи и просветитељи. И кад једног дана станемо пред Христа биће питање за свакога од нас, из клира Цркве, како смо се опходили према овим „малим“- богословцима, онима који су показали вољу и жељу нас да слушају.