vds-logo+text
spc-sr

Лепо је свако место где се Бог поштује и цени

Посета Милосрдне секције Дому Стационару у Диљској

Света Литургија у храму Сабора српских светитеља на којој су се у недељу по Михољдану 13. октобра 2019. године окупили чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства је за њих био велики благослов. При доласку у храм целивали су честице моштију два светила из овог великог сабора Божијих угодника, честице моштију Светог Петра Цетињског и Светог Владике Николаја Охридског и Жичког који као да су у име Сабора српских светих коме припадају сведочили како Бог прославља оне који у Њега чврсто верују и непоколебљиво и верно Му служе дајући нам пример да и ми живимо тако. У препуном храму верни народ је живо учествовао на богослужењу којим је началствовао јереј Јово Калинић и саслуживао протојереј-ставрофор Живадин Протић старешина храма који је надахнуто беседио о вери, великој вери жене Хананејке о којој говори прочитано Јеванђеље. Пуноћу литургијског сабрања под окриљем Сабора српских светитеља можда су најлепше изразили стихови песме коју су отпевали чланови црквеног хора: „Покољења многа од најбољег соја, Народ, Божји народ, без броја и броја. То је она вечна-Небеска Србија, што к’о јато звезда пред Богом се сија!“.

По завршетку Литургије протојереј-ставрофор отац Живадин Протић је позвао волонтере у парохијски дом да се освеже и затим заједно са јерејем Јовом Калинићем духовником у Дому Стационару у Диљској посете наше најстарије суграђане који у њему бораве.

Дан је био сунчан и топао, право михољско лето и у дворишту Дома Стационара су већ били наши најстарији суграђани који су нас дочекали. Донели смо воће и „Православље“, а песникињи Љиљани Живковић која је често писала о нашим посетама смо донели комплет прибора за писање. Отац Јово је поред разговора у дворишту обишао са неколико волонтера и кориснике по собама и разговарао са дежурним особљем. Наши најстарији суграђани су се видно обрадовали кад су видели свештеника. Једна корисница му се одмах обратила рекавши: „Овде сам десет година, помолите се за мене“. Отац Јово је рекао да хоће и записао њено име за помињање. У собама све мирише на ново и сви су задовољни што је Дом комплетно реновиран и услови боравка побољшани.

За време нашег дружења у дворишту насмејана и ведра придружила нам се госпођа Вукосава Стојановић. Има деведесет две године и како је у шали рекла „хоће да живи сто година, да заокружи стотку“. Више од пола века је живела у Београду , а родом је из околине Крушевца и Жупског Александровца и радо се сећа свог виноградарског краја. Имала је мождани удар-шлог пре шест година и од тада је у Дому. Иначе је, како је рекла, „хвала Господу Богу здрава“ не пије никакве лекове и док је могла ишла је у цркву Светог Саве у близини које је становала.

Поред ње на клупи је била госпођа Ђурђинка која је у Дом дошла пре неколико дана због последица можданог удара. Из Београда је, родом из Сакула и по професији је економиста. Први утисци су јој врло добри. Рекла је: „Има све овде. Пажљиви су, чисто је, имамо редовно купање, мењање постељине. Ни код куће се не једе месо сваки дан. О укусима не треба расправљати.“ Слави Свету Петку и редовно је ишла у капелу Свете Петке на Калемегдану. Ишла је и у манастир Сланци и Раковицу. Кад смо рекли да се при поклоњењу чудотворним моштима Свете Петке у Јашију осети да мошти миомиришу Ђурђинка је такорећи ускликнула: „То је Божије чудо, Божији миомирис“.

Отац нас узме за руку и води на причешће

У дворишту је био и Лав, живахан и мирољубив пас који се око нас играо и будно пратио шта се догађа. Разговарали смо са господином Милорадом који је био у колицима, ампутирана му је нога. Изгубио је ногу због крвних судова-тромбозе. Годину дана је у Дому. Каже да је „лепо свако место где се Бог поштује и цени“. Разговор је почео реченицом „Добар је сваки човек ако верује у Бога и живи како треба“. Родом је из околине Шипова. Слава му је Свети Никола. Веома поштује и Светог Трифуна, то је из детињства. Причали смо о вери и светитељима и њиховим чудотворним моштима. Милорад је тада рекао: „То не може да види свако, само онај коме Бог отвори очи. Бог отвара очи само ономе ко је заслужио, само безгрешним и невиним људима Бог отвара очи“. Био је у Манастиру Милешева, то је на њега оставило посебан утисак. Сећа се да је прочитао како је за време НАТО бомбардовања наше земље једна Италијанка, пилот осетила да се манастир Милешева не сме гађати и манастир није бомбардован.

Милорад се добро сећа свог детињства. „Кад сам био дечачић отац нам је читао из црквене књиге у кожи укориченој. Читао нам је о Светом Трифуну. Некако сам добро запамтио да га је мајка учила не да буде богат него да буде веран Богу. Много га поштујем и молим му се. На својој кожи сам осетио да ме је Свети Трифун спасао. Тачно знам да ми је он кад сам био у великој невољи помогао. Оно што нисам знао и ако сам нешто погрешно урадио то нека ми Бог опрости. Његова је сила и снага“.

Отац му је радио у школи, био је просветни радник. Отац није могао добити пензију зато што је ишао у Цркву и водио децу у Цркву и причешћивао их. „Поведе нас као јагањце, узме за руку и води на причешће, а мати спреми питу с луком да нас чека кад дођемо, не једемо ништа док се не причестимо. Само је Божија сила најмоћнија на свету и што год сам се помолио Богу услишено ми је било али се неки пут није дало, није могло све да буде што сам молио.“

Испричао нам је и како је научио Оче наш иако још није ишао у школу. Отац је старијој сестри написао Оче наш на папиру и дао да научи. Милорад је узео тај папир, отишао у шталу, сео на сламу и научио га. И од тада, рекао је, од те своје вероватно шесте године увек се моли, јер „Добро се не заборавља“.

Поздравивши се са „Довиђења“ до следећег дружења враћамо се нашим домовима, обавезама, бригама и плановима. Носимо у срцу људе које смо срели, њихове приче јер знамо да нам и кроз њих Господ говори. Као кроз животну причу Милорада о његовој православној, хришћанској породици, малој Цркви у којој је као дечачић научио да воли Бога и да Му се моли и да му буде пример светитељ који је од мајке научио „не да буде богат него да буде веран Богу“.