vds-logo+text
spc-sr

Крсни знак

У недељу 30. јануара 2017. године после Свете Литургије и молитвеног сећања на Света Три Јерарха, волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке Српске православне цркве посетили су Дом „Јован Јовановић Змај“ у Београду, у улици Браће Јерковић у коме су смештена деца без родитељског старања.

У овом дому живе деца школског узраста која немају родитеље или родитељи о њима не могу да се старају, чешће зато што су им родитељи лишени родитељског права јер су своје дете напустили, односно занемарили или зато што су га физички или психички злостављали. О  деци брину старатељи и васпитачи запослени у овој установи, који се труде да их подрже, да им  помогну да одрасту и стекну образовање потребно за самосталан живот, али им пружају и пажњу и љубав која им је стицајем животних околности ускраћена. За многе је ово место прави и бољи дом.

Први утисак који ова деца остављају је  да су лепо васпитана, опуштена и спремна за разговор, дружење и игру.

Волонтери Милосрдне секције, којих је све више, радо и често одлазе у посету деци овог дома а и деца се радују овим посетама.

Како је било лепо време прво је одиграна партија фудбала између волонтера  и деце.  Посебно се истакла девојчица која је поред одличне игре била и одлична у одбрани гола.

Затим смо се у лепо уређеном дневном боравку и уз присуство љубазне васпитачице, дружили и разговарали са децом коју већ добро познајмо. Разговарали смо о уобичајеним школским темама, распусту, животу у дому. Међу волонтерима било је и двоје студената Богословског факултета који су спремно деци одговарали на питања која су постављала а односе се на православну веру.

Једна девојка, штићеница дома, која је у међувремену постала пунолетна, почетком године се крстила и са поносом нам је показала фотографије са крштења као и дрвени крстић који је добила од свештеника који ју је крстио. Она ове године завршава занатску школу коју је уписала али каже да жели да упише и четврту годину а касније и неку одговарајућу вишу школу. Ова девојка је успела, милошћу Божијом, својим трудом и трудом васпитача да успешно пређе тежак пут одрастања без бриге, пажње и љубави родитеља.

Размишљајући о овој деци посебно на дан када се молитвено прослављају Света Три јерарха- Свети Василије Велики, Свети Јован Златоусти и Свети Григорије Богослов, који су били високообразовани људи свог времена али и славни пред Богом и људима због своје љубави која се огледала у  милосрђу и служењу ближњим, свесни смо колико је важно да се деца упоредо са школовањем и оспособљавањем за самостални живот, усмере на пут познање Бога јер само тада неће залутати.

Једа дечак нам је радосно рекао да је почео свакога дана да се по неколико пута прекрсти. Први корак и почиње крсним знаком и молитвом.