vds-logo+text
spc-sr

Ко има намеру да научи, нека се прикључи

Добротворни празнични базар Женске радне секције ВДС-а је ове године отворен у атријуму Привредне фондације Архиепископије београдско-карловачке у понедељак 11. јануара. На самом почетку присутнима се обратио протођакон Саборне цркве др Дамјан Божић, секретар Привредне фондације АБК. Он је поздравио присутне са Христос се роди, пожелео добродошлицу и изразио задовољство што се под сводовима културног центра АБК ове године одржава добротворни базар Женске радне секције ВДС-а. Изразио је наду да ће се сарадња наставити и да ће „ово убудуће бити ваш дом“. Такође, домаћин изложбе је рекао:„Апостол Лука на једном месту пише о милосрђу и каже да милосрђем чистимо своју душу. Надам се да ће изложба бити од користи и помоћи Верском добротворном старатељству које је она организација, онај део тела Цркве који предњачи у делима и пуно не говори и не користи речи него ради за добробит ближњих а ми се кроз те ближње спасавамо“.

У наставку јереј Владимир Марковић, секретар ВДС-а, је обраћајући се присутнима рекао: „Желим да се пре свега захвалим нашим овогодишњим домаћинима, Привредној фондацији АБК и ђакону Дамјану Божићу, што су нам уступили овако леп простор. Такође, желим да се захвалим и свим чланицама Женске радне секције, пре свега госпођи Аники Марковић која ето већ преко десет година се заједно са својим пријатељицама у ВДС-у окупља и која врло радо преноси своје знање, вештине и технике које примењује. Заиста сам радостан и поносан на ВДС што има прилику да буде домаћин тим женским састанцима. Желим да се захвалим свим чланицама ЖРС што су одлучиле да приход овогодишњег добротворног базара буде поклоњен Милосрдној секцији а да Милосрдна секција одабере једну вишедетну породицу којој ће прикупљена средстава да дарује. Молим се Богу да се још дуго окупљате у ВДС-у и да ваш рад буде и инспирација за млађе жене и девојке и да се, ако Бог да, ЖРС подмлади, да имате коме то што знате и умете да пренесете и да још дуго постојите у ВДС-у.“

На послетку госпођа Аника Марковић је поздравила све присутне и укратко објаснила поставку изложбе. „Један део поставке је углавном изложбеног карактера да видите неке ствари и технике које се овде раде, док је други продајног карактера и за мали новац можете купити веома лепе ствари. Видели сте ту је вез и мотиви из наших манастира. Други сегмент су експонати рађени техником пачворка. Желела сам много година раније, још док је сад већ покојни отац Љуба водио ВДС, да у Србију пренесем ово знање технике пачворка што ретко ко зна или не зна на одговарајућем нивоу. И видите жеља се остварила и труд дао резултате. Овде у ЖРС-и можете научити све. Имамо и једну новину на овој изложби то је рад бутис, старински француски вез с југа Француске који и Французи данас мало знају а наша чланица Јасна то савршено изводи. Од новина први пут је коришћено бутовање. Једна група научила је ту технику и лепо је примењује. Једна од чланица секције није умела да „да убоде иглу“ а сад има рад на изложби. Ко има намеру да научи, нека се прикључи“ рекла је на крају госпођа Марковић.

Продајни базар Женске радне секције ВДС-а ће бити отворен до 13. јануара у атријуму Привредне фондације АБК у улици Краљице Наталије 76. Уколико волите ручни рад посетити изложбу. Куповином неког од производа узећете учешће у добротворном раду и помоћи ћете рад Верског добротворног старатељства.