Изложба Женске радне секције

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

У недељу 18.јуна 2017.године у просторијама Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, Француска 31, у Београду, на добротворној продајној изложби, вредне чланице Женске радне секције под вођством госпође Анике Марковић, показале су шта су за годину дана рада секције урадиле. Изложба ће се за  Видовдан преселити у конак цркве Светих апостола Петра и Павла у Кошутњаку.

Женска радна секција Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке постоји преко десет година и обично се два пута годишње организује продајна изложба радова у циљу прикупљања средстава за рад Милосрдне секције или Црквене кухиње.

Током година велики број наших суграђанки је у Женској радној секцији стицало или преносило знања из различитих техника веза, штрикања, хеклања, пачворка и других ручних радова.

На овој изложби заступљени су радови урађени у техници пачворка, поентлеса и веза, као и ручно рађен накит.

Пачворк или „сликање крпицама“ је техника израде различитих предмета, најчешће прекривача за кревет, код које се  различити комади тканине спајају шивењем у целину. Најновији прекривач рађен овом техником, сачињен од од 1500 делова, има „пиротску шару“ и представља „успео спој ове стране технике и препознатљиве српске шаре“, како је то рекао господин Бранислав Јоцић приликом отварања изложбе.

Поентлес је врло захтевна техника ручног рада која представља спој хеклања и везења. На подлози од платна, по нацртаној шеми ручно се зашивају исхеклане траке, док се празнине између трака попуњавају везом. Овом техником, на ручно израђеним јастуцима од свиле, изведени су мотиви са розета наших средњовековних манастира, Дечана, Жиче, Студенице, а  према нацртима Александра Дерока.

На другој групи свилених јастука мотиви са розета рађени су  златовезом. Вез је некада био саставни део образовања жена док се данас сматра старим занатом.

На изложби је био заступљен и „програм за децу“, прекривачи и јастуци са мотивима из прича за децу, као и маштовите играчке од платна.

Госпођа Аника нам је рекла да поједини изложбени предмети чувају успомену на драге људе и неке важне догађаје.

Приносећи са посвећеношћу, стрпљењем и љубављу своје рукотворине Господу оне украшавају и наше животе.

Подржимо их у томе.