Институт за онкологију – поука о стрпљењу и трпљењу

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке су у среду 3. фебруара 2016. године у уобичајено време у поподневним часовима заједно са јерејем Зораном Керезовићем, духовником Института, дошли код својих малих пријатеља на дечијем одељењу Института за онкологију Србије.
У посету су дошли уочи 4. Фебруара, Светског дана борбе против малигних обољења. Овај дан се обележава свуда у свету с циљем да се подигне свест о ризику настанка болести и подстакне кроз, што једноставније мере, њена превенција, правовремено откривање и лечење. Сигурно је јако важно оставити пушење, алкохол, правилно се хранити, бити физички активан, редовно контролисати здравље код доктора и друго што здравствени радници саветују. Али ако верујемо и исповедамо да је живот Божији дар и да ми за њега одговарамо пред Богом нашим Небеским Оцем онда се, пре свега морамо потрудити да живимо по Јеванђељу и да и наше здравље и нашу болест схватамо и примамо како нас о томе учи Јеванђеље.
Време дружења са нашим малим пријатељима и њиховим родитељима је брзо прошло. Молитва оца Зорана Господу Сведржитељу да посети својом милошћу и запрети духу болести и исцели младенце ове, које помене по именима и Свето Причешће увек доносе утеху и охрабрење. Сваки пут се уверавамо колико је то потребно јер је процес лечења сложен, дуготрајан и за мале пацијанте напоран. И пун неизвесности. Болест је упркос великом напретка медицине и труда лекара непредвидива. Живи се у ишчекивању од једног снимка до другог, од једне до друге контроле. Ту неизвесност у неколико и ми делимо са родитељима, саосећамо са њима и храбримо их. Сведочимо да је за све па и за овакве ситуације важна вера и лична молитва Богу да Он, као што се отац Зоран моли за децу, на њих стави лек милости Своје.
Деци смо поделили воће, „Светосавско звонце“ и „Православље“, дружили се и разговарали. Спонтано смо се расподелили и свако је нашао свог саговорника. Са већом децом о озбиљнијим темама, међу којима је било и породичних проблема, читали „Светосавско звонце“ а са мањом такође разговарали, пратили како се играју на компјутеру и слушали како рецитују. Петогодишња Виолета је врло расположено изрецитовала песмице „Има јагње шарено“, „Ђиха ђиха“ и неколико других. Поред дружења у просторијама дневног боравка посетили смо и мале пацијенте по собама, разговарали са њима и њиховим родитељима које већ углавном познајемо и пратимо ток лечења. Завршавамо посету која је за нас и поука о стрпљењу и трпљењу које имају деца и њихови родитељи, а које ми често немамо у много лакшим свакодневним животним ситуацијама.