vds-logo+text
spc-sr

И кад зависимо од других, смирење, ентузијазам и воља увек зависе само од нас

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су у недељу 23. октобра 2017. године били на Светој Литургији у Параклису Светог архиђакона Стефана у КБЦ „Бежанијска коса“ који се налази у близини Дома за одрасла инвалидна лица где су кренули у посету. За време Свете Литургије болнички простор више није био само ходник кроз који пролазе болесници и лекари и медицинско особље него место радосног сусрета верног народа са Господом, део Неба на земљи. Служио је јереј Лазар Војводић. Међу присутнима је поред болесника и медицинског особља било највише младих родитеља са децом који су били и за  певницом. Њихово живо учешће у молитвеном прослављању Господа на Литургији било је пуно радости и топлине. И љубави. А о Јеванђељској љубави је у својој беседи говорио отац Лазар:

– Шта човек може друго него да заблагодари Господу што га Господ прегледа сваке недеље. Уђе у њега и запита га: да ли си био Мој? Да ли си био са Мном? Да ли си био са ближњим својим? Да ли си га волео, да ли си му опростио, да ли си га разумео? Да ли си му се нашао у потреби? То нас Господ пита сваке недеље. Не пита нас колико смо метанија направили и шта смо радили. Него где смо љубав оставили, где смо љубав заборавили и да ли смо је оставили. То нас Господ пита кад станемо пред Њега. Нема ту неке мистике велике. Како смо једни другима љубав даровали? Или смо заборавили на њу. Ето, то нас Господ с времена на време упита. На Литургији је  Дух Свети присутан, Љубав несебична међу нама коју ми треба да пројавимо једни према другима, да је не заборавимо, да се опоменемо. Али постоје људи који у овом свету поред својих обавеза у животу нађу времена да заиста пројаве љубав несебичну према другима. Тако има у нашој Цркви једно удружење, Верско добротворно старатељство које скупља људе око  Господа да једни на друге помисле, да мисле о потребитости. Они су данас међу нама, ти људи из ВДС-а који обилазе места која углавном ретко ко обилази. Они обилазе сваке недеље те људе који имају посебне духовне и физичке потребе и нађу времена да поделе љубав према њима“ рекао је између осталог отац Лазар.

Нашу пажњу после Свете Литургије привукла су два паноа који својим порукама и ликовним изразом оплемењују болнички простор. Један с најрадоснијом благовешћу „Христос Васкрсе“ и други с азбуком где су слова представљена уз основне појмове наше свете православне вере. Аутори паноа су академски сликари Небојша Степановић и Јелена Узелац и деца која су својим трудом, својим  цртежима учествовала и украсила оба паноа.

После Свете Литургије смо отишли у Дом инвалида у чијем дворишту је била група његових станара са којима се отац Лазар, који их често посећује, срдачно поздравио. Неки од њих долазе на Свету Литургију у Параклис Светог архиђакона Стефана. Станарима који су били у дворишту заједно са нама делио је воће које смо донели и са сваким поразговарао. Поред свакодневних тема отац Лазар  је разговарао о  припреми за крштење са човеком који жели да се крсти и како да се организује долазак једног станара Дома следеће недеље на Свету Литургију у Параклису.

Волонтери су затим обишли неколико соба и поделили воће и црквену штампу. У дневном боравку где се обично окупљају станари Дома био је у току  шаховски турнир. То је само једна од спортских активности станара Дома. Судија на турниру господин Дејан Милетић нам је рекао да шаховски клуб „Погледи“ Дома инвалида регуларно учествује на турнирима Шаховског савеза Београда као један од клубова и да се такмичи  у дугој лиги Београда.

Дружење са инвалидима смо наставили у дворишту Дома јер су због лепог времена многи од њих били напољу. Разговарали смо о свему а највише о њиховим животним судбинама, интересовањима и начину на који проводе време. На лицу и у погледу наших саговорника се видело да телесна ограничења прихватају као изазов и да се труде да их превазиђу колико околности дозвољавају. Разлози који су довели до инвалидитета су различити: болест, саобраћајне несреће, урођени недостаци и стрес. Живот са инвалидитетом није ни једноставан ни лак и зависи од туђе бриге и неге. Али много тога зависи и од њих.

У Дому се поред редовних активности на збрињавању основних потреба његових станара као што су нега, исхрана, хигијена, здравствена заштита и друго за њих организује читав низ активности којима се станари баве у слободно време. Тако се већ традиционално сваке године у јуну поводом дана отварања Дома одржавају „Олимпијски дани“ спортска такмичења у разним дисциплинама. Волонтери Милосрдне секције ВДС-а су прошле године били на свечаном отварању и учествовали на такмичењу у кувању гулаша у котлићу. Тада су упознали станаре Дома међу којима су  успешни спортисти који су упркос тешких облика инвалидитета победници и освајачи златних медаља на пара олимпијским и међународним такмичењима.

Ова дружења су за волонтере драгоцена а пријем особља и станара Дома врло срдачан. Велико смирење и ентузијазам особа са инвалидитетом и јака воља да својим трудом, упркос свему постигну оно што желе је поучан пример како се и у најтежим животним ситуацијама може наћи решење и колико треба ценити добро здравље и могућности које нам здравље пружа.