„И ја сам дете са ове планете“

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке посетили су у четвртак 26. јула ове године штићенике Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Нови Београд (Удружење МНРО) које се налази у атомском склоништу у улици Нехруова број 117.

Удружење МНРО је једно од најстаријих социјално – хуманитарних организација, које је основано 1974. године на иницијативу родитеља особа са инвалидитетом, ради пружање психосоцијалне подршке овим људима и њиховим породицама кроз пажљиво изабране програме едукације, рехабилитације и друге облике помоћи. Учећи и развијајући почев од основних навика и бриге о себи и другима, стицања радних навика и одговорности, развијања говора и комуникације, преко развијања креативних и физичких способности, ова деца стичу самопоуздање и способност да се суоче и изборе са проблемима на које свакодневно наилазе. После сваког стеченог новог знања јача и осећај да и они имају своје место у нашем друштву.

Председница Удружења госпођа Рада Божиновски рекла нам је да је простор који користи Удружење-преуређено атомско склониште изнајмљен и да за закуп плаћају око 12.000 динара месечно, а да су и месечни комунални трошкови прилично високи. Удружење води бригу о 28 лица. Родитељи за боравак и учествовање своје деце у различитим радионицама, уколико имају могућности, плаћају партиципацију у износу од 1.500 динара месечно, из којих средстава се обезбеђује доручак и друге потребе  штићеника и још по 500 динара месечно за трошкове одржавања хигијене у просторијама Удружења. Наиме, поједине породице су ослобођене плаћања ових трошкова услед тешке финансијске ситуације у којој се налазе. Како ова средства као и средства која добијају из буџета нису увек довољна за обезбеђивање најосновнијих услова за боравак ове деце у просторијама Удружења, то је свака помоћ добродошла.

Између Удружења и Верског добротворно старатељство постоји вишегодишња сарадња. Уз захвалност Господу наша црквена кухиња је у прилици да обезбеди скроман ручак за штићенике овог Удружења. Такође се радо дружимо и трудимо се да их укључимо у све активности које ВДС током године организује за децу.

Милан и Снежана су нас сачекали на улазу у склониште и помогли су нам да унесемо воће и сокове које смо им донели на дар и  којима су се посебно обрадовали јер немају воће сваког дана на трпези. Затим су нам показали просторије у којима бораве и у којима се одвијају радионице: ткачка, ручни и машински рад, музичко драмска, ликовно креативна, психомоторна едукација и спорт, веронаука. Иако без прозора и дневног светла, простор овог Удружења одише топлином. У овом простору преко дана поред Милана и Снежане бораве и Драгана, Сања, Тања, још једна Драгана, Милош, Мира, Рада, Урош, Мића…, о којима се старају председница Удружења госпођа Рада Божиновски и три волонтера која редовно долазе и на која се  управо због тога што редовно долазе, могу и ослонити.

Показали су нам своје радове и рекли да им је Слава Свети Сава.

Госпођа Рада нам је даље рекла да сваке године у јуну у оквиру програма осамостаљивања, штићеници овог Удружења о сопственом трошку иду заједно са васпитачима на море у један камп у Грчкој, у коме су већ годинама добродошли. Често иду на излете, позориште, концерте, музеје и радо учествују у различитим спортским такмичењима са којих доносе медаље и пехаре које су нам показали и на које су посебно поносни. Такође, сваког октобра под називом „И ја сам дете са ове планете“ испред општине Нови Београд излажу и продају своје радове. Посебно нас је дирнуло то што ова деца у циљу помоћи суграђанима којима су потребна инвалидска колица а који нису у могућности да их купе, скупљају пластичне затвараче боца у оквиру акције „Чеп за хендикеп“, сведочећи на тај начин да и „сиромах сиромаху може да помогне.“

Поучени примером ове дивне деце не заборавимо речи Светог Јефрема Сиријца: „Ко је мека срца према ближњем у дан невоље његове, према таквоме ће и Господ увек бити милосрдан, јер милостиња човекова као печат стоји на њему … За помоћ сиромаху употреби оне начине које ти је Господ дао, како не бисмо били осуђени због недостатка љубави и немилосрдности … Није милостив онај ко не саосећа са слабим и не мари за недужног; јер је написано: ко затискује ухо своје од вике убогога, викаће и сам, али неће бити услишен.“