Хвала што мислите на нас

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Посета деци у Свратишту у Крфској

У наше време постоји мноштво освежавајућих напитака који ипак као и вода само на кратко утоле жеђ. То се може рећи и за духовну, неутољиву жеђ човека за Богом коју може утолити само вода жива. При сусрету на извору Јаковљеву са женом Самарјанком, о коме говори  Јеванђеље прочитано на Светој Литургији на Ђурђевдан у  недељу 6. маја 2018. године, Господ Исус Христос открива где је извор ове тајанствене воде живе. И нама данас, као некад давно жени Самарјанки Господ поручује: „А који пије од воде коју ћу му ја дати неће ожедњети довјека, него вода коју ћу му дати постаће у њему извор воде која тече у живот вјечни“ (Јн.4,14). Сведока о томе је много, међу њима је и Свети Великомученик Георгије Победоносац (посечен 303. године) који сведочи  да је Господ Исус Христос извор воде живе, јер „силом коју му је даровао Господ помаже у бедама и невољама свима онима који га славе и његово име призивају“.

Волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства су на  његов празник, на Ђурђевдан после Свете Литургије посетили Свратиште за децу улице у Крфској при Центру за интеграцију младих. Било их је мање него обично због славе јер су многи остали код својих кућа да је у породици прославе. Волонтери су за недељну трпезу или ужину донели воће, јагоде и банане. Присутна деца су се обрадовала посети и дружењу. Одмах су две девојчице волонтерки Бранки направиле „нову фризуру“. Затим је „одржан“ мали час цртања. Мати Јелисавета, која предаје веронауку у основној школи у Баричу и Малој Моштаници је један цртеж у шали и оценила, највећом, описном оценом „истиче се“. Показали су нам и радове које су раније нацртали. Причали смо о учењу и школи која је тако важна за интеграцију младих који живе или раде на улици. Волонтер Давид је једној девојчици објашњавао основне кораке у шаху. Волонтерка Соња је за то време са дечаком који иде у први разред средње школе вежбала енглески. Деца воле ове посете што су и написали на цртежима

Господин Крша Јовановић је као и увек био љубазан и предусретљив  домаћин. Свратиште у Крфској је прошле године прославило десет година постојања и рада а он је ту од оснивања. Има велико искуство и види се да код деце, ужива поштовање и поверење. Ближи се крај школске године и господин Крша нам је рекао да се нада доброј пролазности јер је стручни тим Свратишта стално био у контакту са школама и да су се сви свесрдно трудили и труде се да помогну деци да савладају градиво и да после завршене основне школе стекну неку квалификацију или полуквалификацију и лакше се запосле. Ова подршка и подстицај су деци веома потребни, нарочито стицање радних навика јер се она враћају кућама и живе у насељима нехигијенским, на маргини друштва. За децу Свратишта, рекао је, била је посебна радост што су снимили музички диск „Распевано Свратиште“ и крајем прошле године у Народном позоришту одржали први концерт.

Деца Свратишта због услова у којима живе морају пуно тога да науче, много више него њихови вршњаци који немају тих проблема. Али да можда нешто боље осећају и знају од других говори цртеж на коме су у току посете написали „Хвала што мислите на нас-воле вас деца из Свратишта“ . Волонтери су дошли да поделе са децом своје време и оно што носе у срцу и за узврат су добили захвалност и љубав. А то је увек  најлепше и највредније.